Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen avvisar högre hyror för nyinflyttade

Regeringen vill inte ge fastighetsägarna möjligheter att höja hyran för nyinflyttade i ett äldre hus. Bostadsmarknadens parter är överens om en metod, men förslaget finns inte med i regeringens lagrådsremiss om en ny hyreslag.

– Det är synd eftersom vi tycker att det är väldigt viktigt att vi får en hyressättning som svarar mot de värderingar som hyresgästerna har. Det måste vara så att hyresgästerna upplever hyresskillnaderna som rättvisa, säger Fastighetsägarnas vd Per-Åke Eriksson.

Det handlar om kunna höja hyran i äldre hus som ligger centralt, men som har en låg hyra idag. De lägenheterna skulle kunna ge en högre bruksvärdeshyra, efter en gemensam bedömning av parterna.

Överens om metoden
Metoden var Fastighetsägarna, Sabo och Hyresgästföreningen överens om redan för tre år sedan i en så kallad trepartöverenskommelse.

Att höja hyrorna i de äldre husen, skulle göra att bara de nyinflyttade skulle få den nya bruksvärdeshyran. De som bott länge skulle också få en höjd hyra, men höjningen skulle bli mindre, i etapper på väg mot det nya bruksvärdet. Samma sak föreslog Hyressättningutredningen hösten 1974.

Högre hyra för alla
Hyresgästföreningen har centralt kallat den lägre takten för hyreshöjning för en rabatt till hyresgästerna, men systemet skulle innebära en ny högre hyresnivå för alla lägenheter i huset. Det medger Fastighetsägarnas vd.

– I den mån som de nuvarande hyrorna är konstlat lågt satta ligger det i anpassningen att man går fram försiktigt på det här sättet, säger Per-Åke Eriksson.

Man skulle få olika hyresnivåer i huset beroende på när man flyttade in. Kritiker i den lokala Hyresgästföreningen i Stockholm talar om risken att skapa inlåsningseffekter. Det nya systemet skulle ge färre lägenhetsbyten, tror man.

Sahlin kritisk
Samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin har inte tagit till sig förslaget i sitt förslag till ny hyreslag.

Hon vill fundera mer på hyrorna i det befintliga beståndet och avvisar bestämt förslaget med högre hyror för den nyinflyttade.

– Jag tycker inte förslaget är tillräckligt bra, rättvist eller moget för att gå vidare med, som det ser ut idag. Att den som flyttar in i ett befintligt hus ska få en högre hyra bara för att man är ny hyresgäst känner jag inte sympati för, säger samhällbyggnadsminister Mona Sahlin.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".