Japanska ekonomin på uppgång – kan bero på VM

Japans ekonomi gick upp rejält i början av året – det visar siffror nu på morgonen. Frågan är om det Japan verkligen är tillbaka i den ekonomiska tillväxtmatchen – eller om det är en tillfällig effekt på grund av fotbolls-VM, för landet har fortfarande stora ekonomiska problem.
Siffrorna för den ekonomiska tillväxten i Japan under första kvartalet har blivit offentliga nu på morronen. Och utvecklingen går åt rätt håll, tillväxten är den bästa på två år – men fortfarande har Japan stora problem rapporterar vår Asienkorrespondent. Rejäl come back Den japanska ekonomin växte med 1,4 procent under årets tre första månader. Om utvecklingen forsätter i samma takt skule det motsvara en årlig tillväxt med 5,7 procent, en rejäl come back för världens näst största ekonomi. Men så bra kommer det nog inte att gå. Det finns redan varnande röster. Valutan draghjälp Orsaken till att aktiviteten har varit så hög under början av året är bland annat att exporten har kunnat dra nytta av den försiktiga uppgången i USA och på andra viktiga marknader. Försvagningen av den japanska valutan gentemot USA-dollarn har också hjälpt till. Och slutligen har konsumenterna börjat handla och det är mycket viktigt för ekonomin. Men det kan vara effekten av fotbolls-VM snarare än en bestående trend. Minskade investeringar Ett orostecken är att närlingslivet har fortsatt att minska investeringarna i maskiner och anläggningar under det första kvartalet eftert en rekordartad nedgång under sista kvartalet förra året. Lånekrisen olöst Och de stora problemen i den japanska ekonomin kvarstår. Deflationen visar inga tecken på att ge efter. Den enorma lånekrisen i banksystemet är olöst trots att Japans sju största banker nu har skrivit av gigantiska lånebelopp. Statsskulden beräknas att fortsätta stiga från rekordnivån 130 procent av bruttonationalprodukten. För en vecka sedan sänkte kreditvärderingsinstitutet Moody's därför Japans kreditvärdighet till samma nivå som gäller för Lettland.
Börje Remdahl
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista