Polis vaktar vid synagogan.

20-åring åtalas för hatbrott i synagoga

Den 20-åring som knivhögg flera judiska församlings-medlemmar i en synagoga i Moskva sent i onsdags kväll drevs av ett hat mot judar, uppger åklagaren som nu åtalar mannen.

Den ryska åklagaren åtalar mannen för mordförsök och spridande av etniskt och religiöst hat. Det är det första av en rad hatbrott som nu officiellt behandlas som just ett hatbrott.

En av dem som knivhöggs är Michael Berlin. Han berättar och visar hur 20-åringen högg vilt och siktade mot nacken i en korridor i synagogan i centrum av Moskva. Några kvinnor skrubbar samtidigt väggarna fria från blod där åtta höggs ned med 20-åringen med en jaktkniv innan en vakt lyckades brotta ned honom. Fem finns kvar på sjukhus i Moskva, två med livshotande skador.

Åklagaren beslöt på fredagen att anhålla 20-åringen för mordförsök och för spridande av etniskt och religiöst hat.

– Undersökningen visar att han sökt efter nationalistisk information på internet och hade böcker med etniskt och religiöst hat, förklarade åklagaren.

Ville dö själv
I förhör ska 20-åringen ha sagt att han drevs av hat mot judar för de lever bättre, men hans önskan var också att dö själv i attacken. Hans vänner kan inte förstå och förnekar att han skulle tillhöra rasistiska skinnhuvuden.

– De som säger att han var skinnhuvud vet ingenting, han klädde sig inte så, säger hans vänner.

Men det senaste året hade 20-åringen suttit mest hemma, inte varit med sina vänner, spelat dataspel och haft svårt att få jobb, enligt hans pappa.

För ett år sedan dog hans äldre syster i cancer och det påverkade honom mycket, enligt familjen.

Hatbrotten ökar
Vid husrannsakan hittades rasistisk litteratur och tidningar, vilket det finns mycket gott om i Moskva. Hatbrotten har ökat över hela Ryssland. Tidigare i veckan dödades en 13-årig uzbekisk pojke med 39 knivhögg, ingen har åtalats för det mordet.

Attacken i synagogan är den första där det officiellt sägs att rasism var motivet.

Maria Persson Löfgren, Moskva maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".