1 av 2
Transporten sprängdes.
2 av 2
Klicka för att se en karta.

Fem åtalas för värderån i Hallunda

Uppdaterad 16:57
På fredagen åtalades fem män för det våldsamma värdetransportrånet i Hallunda söder om Stockholm i augusti förra året. De åtalade är mellan 20 och 27 år gamla. Bytet vid rånet blev enligt åtalet över 15 miljoner kronor.

På fredagen åtalades fem män för det våldsamma värdetransportrånet i Hallunda söder om Stockholm i augusti förra året. De åtalade är mellan 20 och 27 år gamla. Bytet vid rånet blev över 15 miljoner kronor.

De fem männen åtalas alla för inblandning i rånet mot en värdetransport i Hallunda i augusti förra året. Åtalspunkterna är bland annat grovt rån, medhjälp till grovt rån och grovt vapenbrott.

Sprängde bilen
Rånarna var maskerade och beväpnade med automatvapen när de stoppade en värdetransport i Hallunda. För att komma åt pengarna sprängde rånarna värdetransportbilen, och satte eld på flera bilar i området för att försvåra för polisen att komma fram.

Enligt kammaråklagare Nils Lundberg visade rånarna synnerlig råhet och hänsynslöshet, bland annat för att de hotade väktarna med skarpladdade vapen och för att de på olika sätt hindrade hjälp från att komma fram.

Misstänker att många hjälpte till
Bevisningen mot de fem män som nu åtalas består bland annat av ett stort antal vittnesförhör och av analyser av de misstänktas mobiltelefoner. Dessutom har polisen beslagtagit ett automatvapen och kläder som kan ha använts vid rånet.

Åklagaren misstänker att betydligt fler var inblandade i rånet. Enligt åtalet kan omkring 20 personer ha hjälpt rånarna genom att förhindra att polisen kunde ta upp jakten på rånarna.

Det senaste halvåret har det varit flera uppmärksammade rån mot värdetransporter och värdedepåer på olika håll i landet. På fredagen åtalades fem män för inblandning i ett av de mest våldsamma rånen, det mot en värdetransport i Hallunda söder om Stockholm i augusti.

Bevisningen mot de fem män som nu åtalas för rånet består bland annat av ett stort antal vittnesförhör, och av analyser av mobiltelefonsamtal.

”Svävande åtal”
Advokat Tomas Nilsson företräder en av männen, som åtalas för grovt rån och grovt vapenbrott. Tomas Nilsson tycker att bevisningen mot hans klient är svag.

– Den reflektion man gör är att åtalet förefaller vara väldigt svävande på det sättet att åklagaren påstår än det ena och än det andra. Antingen ska han ha gjort en sak eller en annan sak, och det här tycker jag röjer en väldig svaghet och osäkerhet, säger Tomas Nilsson,

Flera olösta rån
Även om åtal nu väckts för rånet i Hallunda så har flera av det senaste halvårets uppmärksammade rån mot värdetransporter och värdedepåer fortfarande inte klarats upp. Polisen arbetar med att analysera tips och spår, men har inga misstänkta när det gäller värdetransportrånet i Hölö söder om Stockholm i december. Samma sak gäller för rånet mot en värdedepå i Jönköping i november, och rånet mot en värdedepå i Helsingborg i oktober.

Men några av rån är på väg att lösas. När det gäller rånet mot en värdedepå i Akalla i augusti där bytet blev 26 miljoner kronor, har rättegång hållits mot tre personer. Domen meddelas i nästa vecka.

I Göteborg häktades på fredagen två män misstänkta för rånet mot en värdetransport i Stora Höga i Bohuslän i november. Ytterligare en man sitter anhållen misstänkt för häleri i samband med det rånet.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

De åtalade

1. Man 25 år - misstänks för grovt rån och grovt vapenbrott

2. Man 27 år - misstänks för häleri, alternativt penninghäleri

3. Man 25 år - misstänks för medhjälp till grovt rån

4. Man 20 år - misstänks för grovt rån

5. Man 23 år - misstänks för grovt rån

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".