Nuder efterlyser bättre prognoser

Finansminister Pär Nuder önskar bättre prognoser för att underlätta arbetet med den ekonomiska politiken. I september trodde regeringen att statens budgetunderskott skulle bli 30 miljarder kronor 2005. För några dagar sedan slog Riksgälden fast att det i stället blev ett överskott på 13 miljarder kronor.

– Det finns en tendens att man både i uppgång och nedgång inte förstår kraften i förändringen. Här befinner sig regeringen i samma situationen som Ekonomistyrningsverket och Riksgäldskontoret, säger Pär Nuder.

Är inte det här ett allvarligt problem när man ska driva ekonomisk politik, att det är så svårt att förutsäga vad som ska hända?

– Det är en högst relevant fråga, som alla vi som jobbar med de här frågorna har anledning att ställa oss. Hur ska vi kunna ha bättre metoder? Det gäller för Riksgäldskontoret, det gäller för Ekonomistyrningsverket och det gäller för regeringen, förklarar Nuder.

Det är inte lätt för regering, riksdag och ekonomiska bedömare att veta hur statens ekonomi utvecklar sig. I vårpropositionen spådde regeringen ett underskott på cirka 38 miljarder kronor. I september när budgeten för 2006 presenterades hade det krympt till 30 miljarder. I december, när Ekonomistyrningsverket lade sin senaste prognos, spåddes underskottet bli fyra miljarder kronor.

Enligt Pär Nuder kan de oklara prognoserna göra det mer osäkert vilka insatser en finansminister i dag behöver sätta in.

– Jag vet inte om det försvårar mitt praktiska arbete, men när vi väl är framme vid vårpropositionen så kommer vi att utgå från de nya förutsättningarna. Sakkunskapen får ta sig en funderare över varför det kan bli så här stora förändringar, anser Nuder.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".