Bo Bylund.

Ams-chefen nöjd med plusjobben

Sedan årsskiftet är Ams fullt sysselsatt med att fördela de så kallade plusjobben mellan kommuner, landsting och statliga myndigheter. 15 000 plusjobb är målet i år och hittills är 6 000 klara. Ams-chefen Bo Bylund är nöjd så här långt.

– Det har ju bara gått två veckor på året än och jag tycker att vi har kommit en god bit på väg. Men vi kommer naturligtvis att anstränga oss ytterligare så att vi kan nå dem, och stödja det antal personer som vi har möjlighet att stödja, säger Bo Bylund på Ams.

Vilka svårigheter ser du framför dig?

– Det tar ju en tid att med varje enskild kommun diskutera fram arbetsuppgifter och omfattning och hur det ska gå till, säger han.

Staten står för det mesta av kostnaderna och jobben ska gå till långtidsarbetslösa.

Förutom de 6 000 plusjobb som är klara pågår det för-handlingar om ytterligare 8 500 jobb.

Måste varit utan jobb i två år
Arbetsförmedlingarna, arbetsgivare och fack ska vara överens. Kravet är att plusjobben ska gå till dem som varit arbetslösa i minst två år och jobben ska också bidra till att höja kvalitén i den offentliga verksamheten, alltså arbeten som det inte funnits resurser till tidigare.

Vilken typ av jobb som hittills har tillsatts har inte Ams någon bild av än men av de 14 500 som är klara eller som det förhandlas om finns 13 000 i kommunerna. Drygt ett tusental statliga plusjobb är också klara.

Väntar sig en huggsexa
Ams-chefen utesluter inte det kan bli huggsexa mellan olika offentliga arbetsgivare om att få anställa plusjobbare.

– Det tycker jag vore positivt om det blev för det visar att det här är en väldigt viktig åtgärd, säger Ams-chefen Bo Bylund.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".