Pakistansk militär har trappat upp våldet i Baluchistan.

14 döda i raketattack mot pakistansk by

I Pakistan har minst 14 människor dödats i ett raketanfall mot en by nära gränsen mot Afghanistan. Samtidigt växer stridigheter mellan pakistansk militär och separatister i provinsen Baluchistan.

Våldet som nu blossar upp på olika håll i västra Pakistan har det gemensamt att det involverar invånare i särskilda klanområden, som i alla tider skött sina egna affärer. Fredagens raketanfall kan ha kommit från amerikanskt flyg, som jagar talibaner och al-Qaida.

Byn som anfölls är säte för en extremistisk grupp som kallar sig ”Mohammads rörelse för införande av sharia-lag”. Det är en grupp som stödjer talibanerna och som har förbjudits i Pakistan.

Stöds av USA
Pakistansk militär, ibland med stöd av USA, har senaste tiden trappat upp jakten på extremister i de här klanområdena längs afghanska gränsen. Det kommer nu allt fler rapporter om att också civila drabbas när misstänkta talibanfästen attackeras.

Byinvånare säger att fredagens attack dödade oskyldiga, inte terrorister. Parallellt med våldet i samband med jakten på talibaner pågår oroligheter också i den underutvecklade provinsen Baluchistan, som gränsar både till Afghanistan och Iran. Där har separatister ökat sina attacker mot pakistanska säkerhetsstyrkor. Men där gäller striderna inte så mycket stöd till talibaner som missnöje med pakistanska staten.

Kritiseras för kvinnoförtryck
Glesbefolkade Baluchistan är Pakistans största provins, något större än Norge till ytan. En del i Baluchistan säger att Pakistan plundrar dess naturtillgångar utan att ge tillräckligt tillbaka.

Kritiker säger att klankulturen i Baluchistan och andra provinser i Pakistan inkluderar utbildningsfientlighet och kvinnoförtryck, däribland utbrett så kallat hedersvåld mot kvinnor. Bara 15 procent av kvinnorna i Baluchistan kan läsa.

På 1970-talet krossade pakistanska militären en annan klanrevolt i Baluchistan, tusentals människor dog i samband med de striderna. Nu får den växande oron i Baluchistan en internationell dimension genom att Pakistans president Musharraf öppet anklagar Indien för att uppmuntra separatister i provinsen.

Nils Horner, Kolkata, Indien
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".