Satsning ska ge missbrukare bättre hjälp

Den svenska missbrukarvården har inte varit tillräckligt prioriterad. Det anser regeringen som igår beslutade om ett mångmiljonpaket med bland annat behandlingsgaranti för den som frivilligt söker vård och nya missbrukarenheter i kommunerna.

– Det är själva uppvaknandet, att man ser att det finns ett stort problem och att det är viktigt att man samverkar mellan kommun och landsting och tar in ideella föreningar, säger Christer Johansson i Jönköping, som själv har lyckats ta sig ur ett mångårigt amfetaminmissbruk.

När du försökte ta dig ur ditt missbruk, hur fungerade det här då?

– Till en början var det väldigt svårt. Jag fick väldigt dålig respons på mitt problem.

När Christer Johansson sökte hjälp för sitt missbruk upplevde han att ingen riktigt tog tag i hans situation. Inte förrän han hade tur och av en händelse träffade en person som gav honom det stöd han behövde.

Just samordningen är en av delarna i det paket regeringen nu lanserar. Kommunerna ska kunna söka pengar till specialiserade missbrukarenheter som ska ge ett samlat stöd till en missbrukare som vill ha hjälp.

Men det handlar också om bidrag till kommuner som inför en behandlingsgaranti som utlovar max två till tre dagar för ett första samtal och en månad innan en individuell vårdplan finns klar för missbrukaren.

Bortglömd vård
Hjälpen ska alltså komma snabbare. Socialtjänstminister Morgan Johansson, medgav vid en träff med kommunala företrädare i Jönköping på fredagen att missbrukarvården länge varit bortglömd.

– Från 90-talet och framåt har vi sett väldigt stora nedskärningar. Men från och med 2002 ser vi faktiskt en liten uppgång som kommunerna själva har burit. Nu vill vi med statliga pengar vara med och förstärka den uppgången, säger Morgan Johansson.

Det handlar om den största riktade satsningen mot missbruk på flera årtionden. Totalt ska 700 miljoner fördelas över landet.

Bättre tvångsvård
I paketet ligger också en förbättring av LVM-vården, alltså tvångsvård av missbrukare, där kommunerna ska få pengar till bättre eftervård så att missbrukaren inte bara faller in i sitt gamla mönster med en gång.

Men många av åtgärderna är frivilliga och även om staten lockar med pengar så är det upp till kommuner och landsting vad som sker.

– På kort sikt kommer vi ju att anställa en projektperson. Det man ska passa sig för är väl att dra igång för mycket på kort sikt. Vi vill satsa på ett sätt som gör att vi kan använda de här medlen men utan att behöva lägga ner verksamheter och projekt när pengarna tar slut. Då krävs det att vi bjuder till ur vår egen kassa, säger Jon Rydholm, sektionschef för missbrukarvården i Jönköping.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".