Blodig upplösning på kidnappningsdrama

En amerikansk missionär som hållits kidnappad av den ökända Abu Sayyafgerillan i södra Filippinerna har dödats vid ett fritagningsförsök. Hans hustru skadades och har förts till ett militärsjukhus.
Missionärsparet Gracia och Martin Burnham kidnappades från en turistort i södra Filippinerna för mer än ett år sedan tillsammans med en tredje amerikan. Denne hittades några veckor senare halshuggen, men Abu Sayyafgerillan har behållit de två missionärerna vid liv och begärt höga lösensummor för deras frigivning. Under hela tiden har regeringstrupper jagat kidnapparna men utan resultat. Specialförband I våras stationerades hundratals amerikanska elitsoldater i södra Filippinerna med uppgift att träna den filippinska militären. Det var ett USA-tränat specialförband som genomförde det misslyckade fritagningsförsöket efter uppgifter om att de kidnappade paret hölls fångna i en fiskeby i provinsen Zamboanga del Norte. Martin Burnham uppges ha blivit dödad vid skottväxlingen. Hans hustru skadades och har förts till ett militärsjukhus. Abu Sayyafgerillan säger sig kämpa för en muslimska stat i södra Filippinerna men är ökänd för att leva på kidnappningar. Förbindelser med al-Qaida USA anser att gerillagruppen, som nu tros omfatta endast ett sextiotal man, har förbindelser med terrornätverket al-Qaida och det har den senaste veckan varit tal om att USA skall fortsätta och förstärka den pågående insatsen med militära rådgivare i södra Filippinerna.
Börje Remdahl, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".