Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

EU föreslår snabbstyrka för flyktingar

Vissa EU-länder är så hårt ansatta av asylsökande flyktingar att de behöver hjälp av andra medlemsländer. Det anser EU-kommissionen som på fredagen presenterade ett förslag om en gemensam snabbutryckningsstyrka.

Förslaget om en utryckningsstyrka diskuterades vid EU:s informella migrations-ministermöte i Wien på fredagen.

EU-kommissionen anser att det behövs en organisation av rörliga team med tolkar, flyktinghandläggare, läkare och psykologer. De ska bistå gränspersonalen i EU-länder som råkar ut för en plötslig anstormning av invandrare och asylsökande flyktingar.

Illegal trafik väntas öka
Den italienska ön Lampedusa är ett exempel där man har haft svårt att klara av att hantera de stora flyktingströmmarna dit. EU-kommissionen hoppas att ha dessa team klara före sommaren då den illegala flyktingtrafiken över Medelhavet väntas öka igen.

Förslaget om rörliga handläggningsteam är ett led i EU:s försök att skapa en gemensam asylpolitik och det diskuterades vid EU:s informella migrationsministermöte i Wien på fredagen.

Mottagningar öppnar på prov
I juni öppnas flera mottagningscenter på prov i Ukraina, Vitryssland och Moldavien samt i Tanzania i ett försök att stoppa flyktingströmmarna utanför EU:s gränser.

Det råder stora skillnader i EU-ländernas nationella flyktingpolitik. Flyktingar söker sig till de länder där det är lättast att få asyl men ett av EU:s mål är nu att senast 2010 ha enats om gemensamma asylregler.

Kerstin Brostrand, Wien
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".