Satellitfoto på kärnanläggning i Iran.

Iran hotar återgå till hemlig kärnforskning

Iran hotar nu med att avbryta allt nukleärt samarbete med omvärlden om landets dras inför FN:s säkerhetsråd för sin kärnforskning. Det kommer bland annat att omöjliggöra FN:s stickprovskontroller av verksamheten i Irans kärnanläggningar.

Fredagens iranska utspel kommer efter att EU tycks ha gett upp försöken att förhandla fram en lösning med Iran om landets kärnprogram.

Ett möte mellan Tysklands, Frankrikes och Storbritanniens utrikesministrar på torsdagen resulterade i att de nu tycker det är dags att gå till FN:s säkerhetsråd även om de inte uttryckligen kräver att säkerhetsrådet ska besluta om sanktioner mot Iran.

Ordkrig bakom hoten
De senaste dagarnas diplomatiska aktivitet och ordkrig har utlösts av Irans beslut i början av veckan att återuppta sin nukleära forskning som legat nere i två år.

Omvärlden, och då i synnerhet Israel, USA och EU, är orolig för att Iran vill skaffa sig kärnvapen medan Teheran försäkrar att det är kärnkraft landet vill ha och inget annat. Men många litar inte på Iran eftersom man vet att landet i 18 år har haft ett hemligt kärnprogram.

Iran hotar nu att återgå till hemlig forskning eftersom man är beredd att sätta stopp för till exempel de oannonserade inspektionerna av landets kärnanläggningar om Iran dras inför säkerhetsrådet.

Har inget val
Egentligen har landets regering inget annat val eftersom det sedan förra året finns en lag som tvingar myndigheterna att sätta stopp för samarbetet om kärnprogrammet hamnar i säkerhetsrådet.

Men innan det går så långt skall USA och EU möta Kina och Ryssland för att diskutera saken och kanske föra den vidare till FN:s atomenergiorgan IAEA.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".