Irma Rosenberg.

Riksbanken väntas höja räntan

Allt talar för att Riksbanken i nästa vecka höjer räntan. Den viktigaste styrräntan, reporäntan, ligger sedan förra sommaren på rekordlåga 1,5 procent. Vid ett möte i Västerås på fredagen sa vice riksbankschef Irma Rosenberg att det nu är dags att anpassa räntenivån för att förhindra en ökad inflation.

– Vi har en rätt stark utveckling i svensk ekonomi och det är rimligt att tro att resursutnyttjandet stiger och därmed kostnadstrycket och därmed inflationen. Det är mot den här bakgrunden som jag sa idag att jag tycker att det är naturligt att ta ett första steg när det gäller att normalisera styrräntan och att få penningpolitiken något mindre expansiv, säger Irma Rosenberg.

En höjning av reporäntan skulle förmodligen innebära höjda bolåneräntor. Tony Hildingstam i Västerås har lånat till sitt boende, men är ändå inte särskilt orolig inför en eventuell räntehöjning.

– Inte så farligt, eftersom jag har bundit två tredjedelar av lånen.

Den sista tredjedelen, är du inte orolig att den ska stiga så att du får problem?

– Nej, för jag har sett till att jag har den typen av buffert, säger Tony Hildingstam.

Irma Rosenberg och riksbanken målade upp en positiv bild av den svenska ekonomin. Hjulen snurrar allt snabbare och i stort sett alla uppsatta prognoser har överträffats. Men hon ser ändå vissa risker inför framtiden.

– Framförallt finns det risker i världsekonomin, obalanser i världen när det gäller USA kontra länderna i Asien. När det gäller oljan så kan den utvecklas annorlunda än vi har räknat med. Det kan ge effekter dels direkt på Sverige men också indirekt via att tillväxten och inflationen påverkas i omvärlden, säger Irma Rosenberg.

Mattias Forsberg
mattias.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".