Vakt utanför the White Swan hotel.

Kim Jong-Il på hemlig resa i Kina

I flera dagar har det spekulerats i var Nordkoreas ledare Kim Jong -il befinner sig. Men nu kommer rapporter om att han är i Kina - på en resa som omges av stort hemlighetsmakeri.

Japansk tv visar nu korniga bilder på vad som verkar vara Kim Jong-Il utanför ett lyxhotell i staden Kanton i södra Kina.

Det finns ingen officiell bekräftelse på att kommunistiska Nordkoreas diktator befinner sig i Kina. Men tv-bilderna tycks visa Kim Jong-il, och hans typiska fluffiga hår och bruna arbetaruniform, när han kliver ur en limousine utanför ett av södra Kinas lyxigaste hotell.

Extrema säkerhetsåtgärder
Andra gäster ombads hastigt checka ut och extrema säkerhetsåtgärder råder nu på hotellet, som tidigare haft brittiska drottningen som gäst.

Nordkorea är världens kanske mest isolerade land, och medan hans folk ibland tvingas äta gräs för att överleva och många barn svälter gillar Kim Jong-Il att resa i stil.

Eftersom han är flygrädd färdas han, också på sällsynta utlandsresor, i sitt tåg, med upp till 400 medhjälpare. Enligt en tidigare livvakt som hoppat av i Sydkorea inkluderar diktatorns följe flera unga kvinnor som underhåller honom i hans kupé.

Ekonomiska reformer
Koreaexperter spekulerar nu i varför Kim Jong-il skulle fara till Kina, och varför just till södra Kina. En teori är att han vill lära sig och kanske rent av imitera de ekonomiska reformer som varit särskilt dramatiska just i regionen kring Kanton.

Ett annat skäl kan vara att diktatorn vill visa omvärlden att han fortfarande har en när och kär vän i den kinesiska kommunistregimen, särskilt inför de kärnvapenförhandlingar som USA gärna vill få igång igen.

Nils Horner, Kolkata
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".