Ras på börsen för Ericsson

Trots att Ericssons bolagstämma igår bestämde att det blir en nyemission om 30 miljarder kronor, fortsätter Ericssonaktien att falla på börsen. Vid lunchtid på fredagen hade aktien rasat med nästan 7,5 procent till 18,80.
Några tydliga förklaringar finns inte, men det fanns troligen föväntningar om mer information kring nyemissionen. Frågor som när den blir av, hur mycket de nya aktierna kommer att kosta och hur intresserade storägarna är av att köpa nya aktier lämnades obesvarade. Ericssonaktien har nu tappat över 200 kronor i värde sen toppnoteringen i mars 2000 då aktien stod i 230,50. I procent blir det en värdeminskning på 90 procent. Men det är inte bara Ericsson som har det tufft på börsen. Även vinstmaskinen Nokia får känna av aktiemarknadens dåliga förtroende för telekomföretagen. Nokias aktiekurs har inte varit så här låg sen i början av 1999. Förklaringen till pessimismen på börsen är att få tecken tyder på att telekomindustrin reser sig i år och när företag som Ericsson pratar om att det finns en risk att marknaden inte vänder ens nästa år blir aktiemarknaden än mer ointresserad av telekomaktierna. Det finns betydligt mer intressanta företag att investera i. Företag som nu får skjuts av att allt nu tyder på att konjunkturen är på väg att vända i Europa och att den amreikanska ekonomin nu repat sig.
Thorbjörn Carlsson, ekonomireporter på Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".