Merkel och Bush vill skapa bättre relationer mellan sina länder.

Första mötet mellan Bush och Merkel

Tysklands förbundskansler Angela Merkel mötte på fredagen USA:s president George Bush i Vita Huset. Relationerna mellan länderna har varit mycket kyliga sedan invasionen av Irak.

Med en ny kansler i Tyskland, hoppas länderna att man kan närma sig varandra igen.

– Vi talade om Irak. Vi har varit oeniga om frågan tidigare, och det har försvårat vår relation.

Det sa president George Bush på presskonferensen efter mötet med Tysklands förbudskansler Angela Merkel. Nu hoppas de båda på bättre och varmare relationer än de som Bush hade med Merkels företrädare Gerhard Schröder.

En stor del av mötet upptogs förstås av frågan om Iran. Både EU och USA är nu eniga om att Iranfrågan bör tas upp till diskussion i FN:s säkerhetsråd.

Bush poängterade att USA vill ha en diplomatisk lösning på frågan om Irans känsliga kärnteknikprogram, och att det är för tidigt att slå fast att det verkligen blir någon form av sanktioner mot Iran.

Merkel och Bush talade också om kriget mot terrorismen och Bush sa att Tyskland är en viktig allierad.

Men trots de vänliga orden mellan de två ledarna finns det viktiga frågor som man är djupt oeniga om. Merkel sa tidigare i veckan i en tysk intervju att hon vill att USA stänger det kontroversiella fängelset på Guanatanamobasen på Kuba.

Angela Merkel förde under deras samtal fram kravet att USA måste skapa rättsäkra förhållanden för de omkring 500 män som fortfarande hålls inlåsta i lägret. Bästa sättet är att stänga fånglägret och låta den vanliga rättvisan ta över, sa förbundskanslern.

USA:s president George Bush sa dock att USA inte kommer att stänga fånglägret i Guantanamo på Kuba.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".