Olympiastadion i Berlin.

Fifa stoppar Tysklands VM-gala

Det internationella fotbollförbundet, Fifa, har stoppat Tysklands planerade invigning av sommarens fotbolls-VM. Artistgalan skulle ha genomförts på Olympiastadion i Berlin den sjunde juni. Enligt uppgifter i tysk media tycker Fifa att det skulle bli för dyrt.

Officiellt heter det från Fifa att gräsmattan på Olympiastadion i Berlin inte klarade påfrestningarna. All nödvändig tung elektronik och den stora scenen där artister som Peter Gabriel skulle uppträda skulle förstöra gräsmattan.

De fem dagar som arrangörerna hade för att lägga en ny matta till den första VM- matchen i Berlin, anses nu vara för kort tid.

Så lyder den officiella versionen. Men enligt den tyska tidskriften der Spiegels nätsida är sanningen en annan.

Fifa skulle satsa 25 miljoner euro på invigningsfesten. De billigaste biljetterna till galan kostar 100 euro. Då skulle man få en plats långt från scenen, högt upp på läktaren. En bra plats kostar över 400 euro och de bästa över 750, alltså cirka 7000 kronor. 

Men få var beredda att betala priset, även om artisterna spelade i ett sammanhang som invigningen av självaste fotbolls-vm.

Enligt uppgifter på Spiegels nätsida, lyckades Fifa bara sälja
6 000 biljetter, för få för den nyrenoverade Olympiastadium, som rymmer 75 000.

Frågan är nu var invigningen sker och vad som då står på programmet.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".