Sviktande hälsa kan försvåra Turkiets EU-inträde

Turkiets premiärminister Bülent Ecevit uteblev idag från ett viktigt möte av hälsoskäl. Därmed ökar oron för politisk förlamning som i sin tur kan försvåra Turkiets ekonomiska återhämtning och strävan att gå med i EU.
Den turkiske premiärministern Bülent Ecevits dåliga hälsa har nu varit huvudämnet i Turkiet i en månad. Ecevit är 77 år gammal och lider av diverse krämpor – problem med ryggraden, blodproppar, en inflammation i benet och ett brutet revben. Han togs in på sjukhus två gånger i förra månaden, och han har inte visat sig offentligen på en vecka. Läkare rådde honom att avstå Tidigare har han missat ett viktigt möte med det militärcivila nationella säkerhetsrådet. Dagens möte ansågs vara ett avgörande test. Och Ecevit uteblev alltså på läkarnas inrådan. Börsen rasade Det är Bülent Ecevit som med sin personlighet lyckats hålla samman den trepartikoalition som styr Turkiet. Försvinner han är risken stor att koalitionen spricker och nyval måste hållas. Det kan försena och försvåra viktiga reformer för att komma till rätta med den ekonomiska krisen. Att Ecevit uteblev från dagens möte ledde omedelbart till ett kraftigt ras på börsen. Mötet hölls ändå för att diskutera dom politiska reformer som krävs för att EU ska gå med på att förhandla med Turkiet om medlemskap. Utan Ecevits sammanhållande kraft kan det bli svårt att komma någon vart. Ledaren för nationalistpartiet som ingår i regeringen, är motståndare till två nyckelreformer – att dödsraffet avskaffas och att kurderna får rätt att undervisa på sitt eget språk. Turkiets framtid betecknas nu kort och gott som osäker.
Kerstin Bodell
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".