Michelle Bachelet.

Bachelet vill reformera Chiles valsystem

Om opinionsmätningar har rätt så väljer chilenarna på söndag för första gången en kvinna till president, socialisten Michelle Bachelet. Hon stöds av samma partikoalition, La Concertacion, som styrt Chile de senaste 15 åren. Men en seger för Bachelet kan också bli början till slutet för La Concertacion.

På sitt stora avslutningsmöte hyllade Michelle Bachelet de tre presidenter som föregått henne under de drygt 15 år som gått sedan demokratin kom tillbaka till Chile efter åren av militärdiktatur.

Två av dem, Patricio Aylwin och Eduardo Frei, är kristdemokrater och en, den nu sittande Ricardo Lagos är liksom Bachelet socialist. Men alla stöds de av La Concertacion, den breda centervänster-koalition som stod i spetsen i kampen för demokrati under 80-talet.

Reformera valsystemet
Men kanske blir Michelle Bachelet den sista presidenten som representerar La Concertación. En av hennes första åtgärder kommer nämligen att bli att reformera valsystemet.

La Concertacion, liksom högerkoalitionen La Alianza, är i högsta grad produkter av det rådande valsystemet. Det är ett system vars syfte är att garantera stabilitet genom att tvinga fram två stora koalitioner. För på egen hand har inget parti någon chans att vinna en plats i parlamentet.

Michelle Bachelet har lovat att ändra på det och införa ett system där även de små partierna ska ha en chans. Reformen är ett löfte till kommunistpartiet i utbyte mot att partiet i den här andra valomgången ger henne sina röster.

Högern har blockerat
Valreformen har varit på tapeten länge. Hittills har högern kunnat blockera alla reformförslag i kongressen.

Om Michelle Bachelet segrar, så blir hon inte bara Chiles första kvinnliga president. Hon blir också den första demokratiskt valda president som kan räkna med en egen majoritet i parlamentet.

Så den här gången finns det inga hinder för att uppfylla det gamla löftet om en valreform. Inte ens om det överraskande skulle ske att Bachelets motståndare, företagaren Sebastian Pinera, skulle stå som segrare på söndag kväll.

Slutet för stora koalitioner
En valreform kan, som sagt, också innebära slutet på de stora koalitionerna. Att de partier som ingår både i La Concertacion och La Alianza kommer att agera mer självständigt.

En del menar att det innebär en risk för stabiliteten. Andra menar istället att det kommer att friska upp politiken. Kanske blir den mer riskfylld, men också mer spännande och närvarande.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".