Chauffören stoppade bråket. Foto: Pablo Dalence/SR.

Stoppade misshandel - hotas av avsked

Uppdaterad 16:45
Busschauffören Nikolai Jungsin i Jönköping har hotats med avsked sedan han ingripit för att stoppa en misshandel utanför sin buss. Händelsen inträffade en lördagskväll i september när Nikolai Jungsin just hade stannat bussen vid en ändhållplats.

När Nikolai Jungsin hörde kraftiga dunsar mot bussar gick han ut för att kontrollera vad som hänt. Han hamnade då mitt i ett slagsmål mellan några ungdomar.

– De sprang förbi mig och den ena hamnade på marken. Då ställer sig två andra och börjar sparka på honom. Det var fler än jag som såg det där, men det var ingen som sa något.

– Det var ju inte så himla länge sedan det hade hänt i Stockholm det här obehagliga med den 29-åriga killen, så jag ropade på dem att sluta, men de fortsatte bara. Då tänkte jag till slut att de kan inte fortsätta så. Jag ställde mig över honom och knuffade bort den ena killen och tog tag i den andra, för då kan de ju inte sparka på honom, berättar Nikolai Jungsin.

Lämnade bussen
Nikolai Jungsin hade tagit med sig förarkassan och låst dörrarna. I bussen fanns inga passagerare kvar. Eftersom Nikolai Jungsin då inte visste att det var en misshandel som pågick hade han inte larmat polisen först, som han ska göra enligt företagets regler.

– Policyn är ju bra så länge man är inne i bussen på förarplatsen. Men om en människa är i livsfara, ska du nu sitta i bussen och säga till de anhöriga att policyn förbjuder mig att rädda ett liv? För mig var det bara att jag ville inte stå och se när de sparkar en människa i huvudet, säger Nikolai Jungsin.

Några dagar senare blir Nikolai Jungsin kallad till ett möte med Arriva, bussföretaget där han jobbar. Där han får han en skriftlig varning för sitt ingripande. Om hans sätt att agera upprepas kan han få avsked, skriver företaget.

Johan Eskengren, regionchef vid Arriva i Jönköping, säger att företaget har tydliga regler vid den här typen av händelser och att chauffören bröt mot dem.

– Att gå ut och utsätta sig själv för en situation som kan leda till skador, det är definitivt tjänstefel, säger Johan Eskengren.

Vad skulle han ha gjort i den här situationen, när det pågick en misshandel utanför bussen?

- Rent konkret skulle han ha sett till att värna om sin egen säkerhet och framförallt också passagerarnas säkerhet. Han skulle direkt ha tagit kontakt med trafikledningen för larm till polis.

Även om det tar lång tid innan polisen dyker upp?

– Det kan du inte veta.

Huvudskyddsombudet har nu protesterat mot företagets varning. Enligt huvudskyddsombudet Jan Ekman gjorde chauffören rätt.

– Jag tycker det var fullt korrekt. Samhället pratar idag om bristen på civilkurage och jag tyckte han visade civilkurage.

Men är det inte som arbetsgivaren säger att det här är egentligen ett polisärende?

– Jo, men allting är ju polisärenden i slutänden. Ska vi bara stå och vänta på att polisen kommer, då kan ju människor hinna slås ihjäl både en och två och tre gånger, säger Jan Ekman.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Ann-Sofie Karlman, SR Jönköping
ann-sofie.karlman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".