Mohammed Abu Teer. Foto: Christer Fridén/SR

Hamas ställer upp i valet trots förbud

Om en och en halv vecka är det palestinska parlamentsval. Israel har förbjudit den militanta islamistiska organisationen Hamas att delta i valet i det palestinska östra Jerusalem. Men Hamas trotsar förbudet och ställer upp flera kandidater i staden.

Kandidaterna riskerar att gripas när som helst men det kommer inte att stoppa dem.

– Nej, jag är inte rädd för att gripas, det påverkar mig inte, säjer Mohammed Abu Teer, en av Hamas Jerusalemkandidater i det palestinska parlamentsvalet.

Han har redan suttit omkring 25 år i israeliskt fängelse på grund av sitt medlemskap i det terroriststämplade Hamas.

– Folket vill att jag ställer upp och då ställer jag upp, för jag är det palestinska folkets soldat, säger Abu Teer.

Hamas första parlamentsval
Det är första gången Hamas är med i ett parlamentsval. Ett israeliskt villkor för att palestinierna i Jerusalem överhuvudtaget skall få rösta är att Hamas inte visar sig i staden och inte deltar i valkampanjen.

I Israel och västvärlden finns en stor oro för att det kommer att gå bra för Hamas i valet.

– Hamas är ett utmärkt politiskt alternativ, säger Mohammed Abu Teer.

Han pekar på Hamas uppskattade verksamhet inom det sociala och medicinska området. Abu Teer bor i östra Jerusalem, som är annekterat av Israel. Han har alltså israelisk polis inpå knutarna och varje steg han tar kan bevakas. Så fort han bara andas något som liknar valkampanj riskerar han att gripas. Men israelerna vet förstås också att om han grips så kommer det bara att ge honom fler röster.

Israel ska förgöras
Hamas ledning är inte beredd att ge avkall på kravet att Israel ska förgöras. Men Abu Teer lovar att judarna kan bo kvar också i den islamistiska stat han eftersträvar. Han förstår inte varför omvärlden förvägrar palestinierna rätten att kämpa mot ockupationsmakten.

Han jämför med ockupation av Frankrike under andra världskriget. Ingen klagar på att de Gaulle kämpade för att bli av med de tyska ockupanterna, konstaterar Mohammed Abu Teer.

Christer Fridén, Jerusalem
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".