Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Många hungrar i Malawi. Foto: Vincent Dahlbäck/SR.

Hungern i Afrika har fördubblats på 10 år

43 miljoner människor är på gränsen till svält i Afrika. Varje dag dör 25 000 människor av hunger och fattigdom, enligt FN:s beräkningar. Detta innebär att antalet hungrande i Afrika har dubblerats på tio år.

I nästan två år har torkan hållit södra Afrika i ett knastertorrt grepp. De tomma majsstänglarna faller sönder för minsta vindpust, och marken är spänd och hård som ett trumskinn.

Detta är vardagen för mer än 10 miljoner människor, som apatiska sitter utanför sina hus, utan att kunna göra något annat än att vänta på FN:s matprogram som kan komma med sojamjöl och majsmjöl.

Bara de mest behövande får hjälp
Men FN:s resurser räcker bara till att hjälpa de mest utsatta; föräldralösa barn, gamlingar och AIDS-sjuka. Redan tvingas man halvera de redan magra portionerna i till exempel Zambia.

Utsädet, som skulle planteras när regnet äntligen kommer, är redan uppätet.

Ödet kan vara grymt. När Ekots utsände var i byn Chikwawa i Malawi för ett par månader sedan, en av flera byar på ett vidsträckt lågland intill floden Shire, så letade hungrande barn vattenhyacinter i floden. De var nästan oätliga, men det enda som kunde fylla magen.

Överallt sträckte sig långa sandrevlar och mörka ränder nådde långt upp på hussidorna.

– Det är spår från den senaste översvämningen, förklarade byborna.

En återkommande fara, men ändå vill ingen flytta; normalt är marken så bördig.

Regnet sköljer bort allt
Men nu har det hänt igen; när regnet äntligen kom, så kom det i störtfloder. Byn Chikwawa är bortspolad, 40 000 människor har tvingats fly undan vattenmassorna när floden steg. I Mocambique, i Swaziland, i Zimbabwe, väller just nu regnet ner, med översvämningar och kolera i sina spår.

Och hungern består; för ingenstans går det att odla, och odlingarna som fanns, är bortspolade.

Under tiden har torkan fått östra Afrika i sitt grepp; 11 miljoner i Kenya, Etiopien, Somalia och södra Sudan är på gränsen till svält, och krisen växer. Totalt 43 miljoner hungrande människor i ett 20-tal länder, som FN försöker föda. Antalet har fördubblats på tio år.

Mat finns, men inga köpare
et är inte bara naturens nycker som orsaker svält. I norra Kenya finns ingenting, medan det i väster är rekordskördar. Men få har råd att köpa maten.

Det är en ond cirkel. Brist på mat orsakar sjukdomar, AIDS slår ut jordbrukare och slår sönder familjer, fattiga som söker sig till städernas slumområden med massarbetslöshet som följd. Allt detta bidrar till att 25 000 dör av fattigdom och hunger varje dag i Afrika.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".