Mugabes vänner tilldelas beslagtagna jordbruk

I Zimbabwe har nu så gott som alla de stora kommersiella jordbruken ockuperats och beslagtagits med kaos och dålig skörd som följd. Dessutom framkommer det nu att en rad av gårdarna har givits till politiker, militärer och partihöjdare från president Robert Mugabes eget parti.
Ordföranden i valkommissionen, parlamentsledamöter, ministrar, deras fruar och bröder, generaler och brigadörer, poliskommissarier, krigsveteraner, presidentens syster och presidenthustruns bror – listan kan göras lång, mycket lång. Krigsveteranerna vräks Sammanlagt har Ekot en lista på 184 personer, VIP-personer, alla tillhörande Mugabes krets, som tilldelats stora kommersiella gårdar, som de i huvudsak vita jordägarna blivit vräkta från. Och krigsveteranerna och deras följeslagare, småfolket, som med president Mugabes välsignelse invaderade och ockuperade dessa gårdar, har nu helt skoningslöst blivit vräkta. Landreformen förfelad Det är bedrövligt, säger Morgan Tsvangerai, ledare för oppositionspartiet MDC. Idén med landreformen var att ge land åt de landlösa. Men istället ersätter man nu vita storgodsägare med svarta storgodsägare, svarta som ingår i eliten, medan de verkligt landlösa är uteslutna från hela processen. Gårdar styckas Av de 6 000 stora kommersiella lantbruken i Zimbabwe har 5 743 beslagtagits, eller står på listan över gårdar som inom kort ska tas. Alla gårdar går nu inte till den välbeställda eliten. Många har styckats upp och delats ut till vanligt folk. Lantarbetarna drabbas På storgodsen arbetade och bodde 300 000 lantarbetare och deras familjer. Många, kanske rör det sig om hundratusentals, har också fördrivits av de nya jordägarna. Jordbruket sönderslaget Konsekvenserna står klara, säger Morgan Tsvangerai, hela den kommersiella jordbrukssektorn är sönderslagen. Mark har givits till folk, som inte vet hur man ska bruka den. Hungersnöd råder Det råder hungersnöd i Zimbabwe. Till del beror det på väder och vind, men det kaotiska läget, osäkerheten, Mugabes huvudstupa politik, våldet och den godtyckliga laglösheten har drivit landet mot ruin. I dag svälter människor i Zimbabwe, södra Afrikas kornbod. Missnöjet växer Och folkets missnöje växer. Folk är kompromisslösa, säger Morgan Tsvangerai, folk är på krigsstigen. Människor anser att Mugabe stal valsegern och han duger inte till att ta itu med landets problem.
Marianne Kihlberg, SR:s korrespondent i Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".