Attentat mot svenska fredsövervakare

Uppdaterad 16:45
Den nordiska styrka som finns i Sri Lanka för att övervaka vapenvilan mellan den lankesiska regeringen och den tamilska gerillan utsattes på lördagen för ett sprängattentat. En sprängladdning hade placerats under en av personalens bilar. Bilen sprängdes i bitar, men ingen människa skadades.

Vapenvilan i Sri Lanka, som den lankesiska regeringen och gerillagruppen tamilska tigrarna kom överens om för fyra år sedan, har brutits upprepade gånger. Attentatet på lördagsmorgonen visar att läget är allt annat än stabilt.

– En av de parkerade bilarna, eller jeeparna förstördes av en explosion utanför vårt distriktskontor utanför Batticaloa, 22 mil från Colombo, det vill säga på östkusten. Dessutom påverkades även kontoret där personalen bor, säger Robert Nilsson är en av de svenskar som ingår i styrkan.

Vet ni vem som låg bakom?

– Nej, det gör vi inte. Vi har ingen aning, utan det blir en polisutredning på det här och sedan får man se om den kommer fram till någonting.

Har ni utsatts för några hot?

– Vi har inte utsatts för några direkta hot kopplat till det här attentatet. Vi utsätts dagligen för risker, men vi har bara varit utsatta en gång för ett uttalat hot emot oss.

Ett sextiotal personer ingår i den nordiska gruppen. Det är en civil styrka som har till uppgift att övervaka vapenvilan och rapportera brott mot eldupphöravtalet. Och det har funnits många incidenter att rapportera.

– Bara under december månad har det varit cirka 100 dödade, och brotten mot avtalet fortsätter, säger Robert Nilsson.

Fristående grupper
Det är inte bara de två parterna, regeringsarmén och de tamilska tigrarna, som är inblandade i brott mot vapenvilan. Arbetet kompliceras av att det finns andra grupper utöver de två parterna, som utför väpnade attacker.

– Det är sådana grupper som inte har något intresse av att av eldupphöravtalet ska gälla. De försöker verka för att avtalet ska brytas upp. De tjänar så att säga inte på att eldupphöravtalet finns, säger Robert Nilsson.

Fortsatt förtroende
Rapporterna från den nordiska styrkan har andats stigande pessimism och det är oklart vad dagens bilsprängning innebär för det fortsatta arbetet och säkerheten.

– Både under natten och nu under morgonen har vi gjort en riskbedömning utifrån den här händelsen, men vi kommer att fortsätta vara på plats och vi har förtroende för parterna, det vill säga den lankesiska regeringen och de tamilska tigrarna. De skyddar och ansvarar för vår säkerhet här, säger Robert Nilsson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".