Formell protest mot USA-anfall i Pakistan

I Pakistan växer ilskan över en amerikansk attack mot en by där minst 18 människor dödades. Attacken tycks ha varit riktad mot al-Qaidas andreman Ayman al-Zawahiri, men enligt pakistanska uppgifter fanns han inte i byn som anfölls.

Överlevarna i den pakistanska by som anfölls känner smärta och vrede, och den pakistanska regimen tänker nu kalla till sig USA:s ambassadör för att framföra en skarp protest.

– Min pappa var ingen terrorist, han var en vanlig arbetare, sa en 17-årig student, Sami Ullah, som förlorade hela sin familj, mamma, pappa och sju syskon.

Obemannade plan
Det verkar ha varit CIA som med obemannade flygplan avfyrade ett tiotal missiler mot tre hus i byn. Men i stället för arabiska terrorister verkar offren vara fattiga pakistanska bybor, inklusive flera kvinnor och barn. Bybor säger att över 30 dog.

Pakistanska regeringskällor säger nu att USA agerade på felaktig information enligt vilken Usama bin Ladins ställföreträdare al-Zawahiri skulle befinna sig i byn, som ligger helt nära afghanska gränsen. De båda högsta al-Qaidaledarna tros gömma sig någonstans i de svårtillgängliga gränstrakterna.

Vreden växer
Förra månaden dödades en annan hög utpekad al-Qaidafunktionär i samma region. Även då uppgav bybor att missiler avfyrats från obemannade plan.

Pakistan är en av USA:s viktigaste allierade i jakten på al-Qaida och andra extremister. Men nu växer den folkliga vreden mot en jakt på terrorister som tycks kräva alltfler oskyldiga offer. Pakistans största islamistiska parti har utlyst en landsomfattande strejk i morgon i protest.

Nils Horner, Ekots Asienkorrespondent
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".