Fyr i fokus i ny rysk-ukrainsk strid

En fyr i hamnen i Jalta på Krimhalvön hotar att skapa en ny konflikt mellan Ryssland och Ukraina. Säkerheten i området där båda länderna har marinbaser har skärpts.

Skandal i Krim, basunerar ryska tv-nyheterna. Det handlar om den senaste konflikten mellan Ryssland och Ukraina.

Ett fyrhus i hamnen i Jalta på Krimhalvön ockuperas av okända ukrainare. I Sevastopol finns både en ukrainsk och en rysk marinbas. Fyrhuset tillhör ryska marinen, hävdar Ryssland.

– Fel, den är ukrainsk svarar den ukrainske utrikesministern.

Vill förhandla
Sedan några timmar finns marinens högste chef amiral Alexander Tatarinov tillsammans med en rad höga sjöofficerare i Jalta för att försöka hitta en förhandlingslösning på tvisten.

Marinen hävdar att fyren är nödvändig för ryska marinens säkerhet vid navigation i Svarta havsområdet och har därför satt sin flotta i högsta beredskap. Ockupationen av fyrstationen är ett brott mot det samarbetsavtal länderna har för flottbaserna på Krim.

Unga ukrainska nationalister ska enligt rysk tv också ha gjort ett misslyckat försök att ta över ytterligare en fyrstation i området.

Sjöfartsverkets personal ockuperar
Men Ukraina säger sig äga fyrarna och ha rätt att kontrollera dem. De som intagit fyren i Jalta och kastat ut ryssarna där kommer från det ukrainska sjöfartsverket.

Tonläget har därmed höjts i den gnisslande relationen mellan länderna. Ukraina hade gärna sett att ryssarna lämnade Svartahavsbasen tidigare än det avtalade 2017.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".