Civilförsvaret lär folk leva utan el

För drygt ett år sedan visade en kartläggning att varannat äldreboende saknar tillgång till reservkraft vid elavbrott. Och sedan dess har fler kommuner börjat se över sin beredskap.

På äldreboendet Bruksgården i Sundsvall fick personalen instruktioner av Civilförsvarsförbundets Bengt Gustavsson om hur man klarar ett elavbrott.

– Det här är en spis som går på t-sprit. Det är en liten värmekamin som utvecklades av Försvarets forskningsanstalt. Den är gjord i första hand för att ge värme, säger han.

Tipsar om hur man klarar elavbrott
Bengt Gustavsson visar upp spritköket, som också ger värme, han har med sig ficklampor som drivs med vev eller solceller, och ger tips om hur man klarar ett elavbrott.

Hans genomgång gav en tankeställare, tycker Maja Karlsson och Siv Granström, som är vårdare på Bruksgården.

– Spontant så tänker jag att vi måste skaffa oss beredskap på jobbet, för den är under all kritik. Ljus och pannlampor så vi kan jaga våra dementa pensionärer i mörkret och ha händerna fria, och vatten och de förnödenheter som man kan behöva.

Tror du att de dementa patienterna ger sig iväg?

– Ja, runt i huset och jag tror att det blir panik och oro.

– Det var jättebra att någon kom och gav oss en tankeställare.

Mycket återstår dock att göra för bättre beredskap i äldrevården vid elavbrott.

Reservaggregat saknas
En granskning som Krisberedskapsmyndigheten och Socialstyrelsen gjorde för över ett år sedan, visade att vartannat äldreboende saknar eget reservkraftaggregat, inte heller har de tillgång till något mobilt. Det berör ca 50 000 äldre.

Och än finns ingen övergripande plan för att åtgärda det. Men enligt Krisberedskapsmyndigheten så har vissa kommuner nu börjat se över sin reservkraft.

Bengt Gustavsson har mött stort intresse, åtminstone lokalt. Han hade i fjol över 200 instruktionsträffar för personal i äldrevården, sjukvården och psykiatrin.

Dåliga lösningar
Han tycker ändå att politikerna borde tänka mer på följderna vid elavbrott så att det inte blir dåliga lösningar, som när hyreshus byggs om till äldreboende.

– Om det så blir ett elavbrott och man blir utan vatten så innebär det att personalen får springa i trappor med vattendunkar. Det finns också en utveckling som går ut på att man ska ha mycket mera vård i hemmen när man blir sjuk, med elektronisk utrustning i hemmen.

– Allt detta är beroende av att elen fungerar. Man kan ju tänka sig vad som händer då vid ett elavbrott. Jag tycker att de inte har tänkt på säkerheten, säger Bengt Gustavsson, Civilförsvarsinstruktör i Sundsvall.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".