Systembolagshärvans omgång två inleds

På måndagen börjar den andra av processerna i muthärvan inom Systembolaget. Den här gången i Helsingborgs tingsrätt, där 16 butikschefer från södra och västra Sverige står åtalade för att ha tagit emot mutor från leverantörsföretaget Vin-Trägårdh AB.

Hela den gigantiska muthärvan i Systembolaget, med över 90 åtalade personer, har delats upp i sex processer för att göra det hanterbart. Nu ställs 16 av de totalt 77 åtalade Systembutikscheferna till svars i Helsingborgs tingsrätt. De anklagas för att ha tagit emot mutor från leverantörsfirman Vin-Trägårdh AB, på belopp mellan 2 122 kronor och 16 640 kronor som mest. Alla nekar till brott.

Enligt åklagaren har det gått till på samma sätt som kom fram i den första rättegången före jul. Butikscheferna ska ha fått checkar hemsända, eller pengar insatta på sina privata konton av Vin-Trägårdhs VD, Stig Davidsson.

Har sjukintyg
Även den här gången har han kallats till tingsrätten, men precis som vid rättegången i Stockholm har han lämnat intyg på att han är för sjuk för att delta.

Men enligt kammaråklagare Joakim Zander har det inte någon avgörande betydelse. Enligt åklagaren det går att se vad som skett genom de granskade checkarna och kontoöverföringarna.

Samtidigt som processen inleds i Helsingborg har Svea Hovrätt fått in överklaganden på Stockholms tingsrätts dom i den första muträttegången.

Flera butikschefer vill bli frikända eller få lägre bötesstraff. Assistenten i Vin-Trägårdh vill bli friad, och vice VD Niklas Davidsson vill bli frikänd från sin villkorliga dom, medan åklagaren krävt fängelse för honom istället.

”Spelar ingen roll”
Svea Hovrätts utslag kommer att dröja. Men även om det handlar om samma företag och liknande omständigheter, så spelar det ingen roll för processen i Helsingborg, säger åklagare Joakim Zander.

– Det har inte någon betydelse alls, skulle jag vilja påstå, eftersom Helsingborgs tingsrätt ska göra sin egen prövning, säger Joakim Zander.

Det är ju ändå liknande omständigheter och samma företag inblandat?

– Ja, men de omständigheter som föreligger ska Helsingborgs tingsrätt pröva och göra en egen bedömning av oavsett vilka slutsatser Stockholms Tingsrätt har dragit.

Vin-Trägårdh AB är den leverantörsfirma som står för de mest omfattande transaktionerna i muthärvan. Senare väntar också rättegångar mot två andra av Systembolagets leverantörer, Philip

Fler åtal kan komma. Förundersökningen fortsätter mot flera leverantörer, bland annat statliga Vin & Sprit.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".