Lidens gamla kyrka har råkat ut för stölder.

Sverige toppar Nordenlistan i kyrkostöld

De senaste åren har kyrkostölderna ökat kraftigt i Sverige. Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet är kyrkostölder betydligt vanligare i Sverige än i våra nordiska grannländer.

I Lidens gamla kyrka i vid Indalsälven har det varit stora problem med stölder de senaste åren. Bland annat har träskulpturer försvunnit.

Lasse Östermalm och hans kollega på Securitas direkt har bråda dagar. Just nu åker de omkring i församlingen och monterar in larm i flera kyrkor i trakten.

– Det är solitt byggt så det är inte så lätt att borra igenom. Det gäller att få det snyggt, säger Lasse Östermalm.

Tre större stölder
Just Lidens kyrka med anor från 1400-talet har varit särskilt drabbad med tre större stölder bara de senaste åren.

Kyrkostölderna har ökat kraftigt de senaste åren och de är betydligt fler i Sverige än i våra nordiska grannländer

– Man har förklarat det med att det troligtvis beror på att det finns färre kulturhistoriskt värdefulla föremål i Finland och Norge, säger Anna-Gretha Eriksson, förste antikvarie på Riksantikvarieämbetet.

Kunskapsbrist
Hon menar att det blivit värre sedan kyrkan skiljdes från staten.

– Då hade våra konservatorer ofta kurser med församlingarna där man informerade om föremålen, hur stöldbegärliga de var och hur man skulle stöldsäkra dem, men i och med relationsförändringen med kyrkan så har frågorna gått över mer till stiften. De har inte tagit tag i den här kursverksamheten på samma sätt som man gjorde tidigare, säger Anna-Gretha Eriksson.

Lasse Östermalm gillar inte utvecklingen.

– Det är för jäkligt egentligen att de inte kan låta sådana saker vara ifred, säger Lasse Östermalm på Securitas Direkt

Patrik Holmström
patrik.holmstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".