Militärövning med rysk brigad kritiseras

Uppdaterad 16:45
Två människorättsorganisationer går till hårt angrepp mot regeringens utrikespolitik, som de anser legitimerar övergrepp och krigsförbrytelser i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Bakgrunden är en planerad samövning mellan svensk och rysk militär senare i januari.

Det är Svenska Helsingforskommittén och Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter som på Svenska Dagbladets debattsida kritiserar samarbetet.

Enligt Robert Hårdh, generalsekreterare vid Svenska Helsingforskommittén, har det ryska förbandet som kommer hit gjort sig skyldigt till grova övergrepp i den ryska delrepubliken Tjetjenien. Genomförs övningen så kan det att få följder för bilden av svensk utrikespolitik, anser han.

– Indirekt legitimerar ju den svenska regeringen den ryska militärens agerande, eftersom man uppenbarligen anser sig villig och tycker att det är i sin ordning att samöva med militärer och en regim som gjort sig skyldig till de här väldokumenterade övergreppen, säger Robert Hårdh.

– Man undrar också då vad regeringens ord om att mänskliga rättigheter ska genomsyra svensk utrikespolitik, vad det egentligen är värt.

Hur allvarligt är det här?

– Vi tycker det är väldigt allvarligt. Regeringen borde snarare reagera och agera med kraft mot de övergrepp som sker i Tjetjenien och som de är mycket medvetna om.

Mellan den 19 och 26 januari genomförs Operation Snöflingan, som den här samövningen i Bodenområdet mellan svensk och rysk militär kallas. Försvarsminister Leni Björklund ser samövningen som en framgång i samarbetet mellan Sverige och Ryssland.

”Fredsbevarande”
Från den svenska regeringen kallas övningen för en ”fredsbevarande operation”, men i en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver de två människorättsorganisationerna att den ryske försvarsministern kallar den här övningen för ”träning i terroristbekämpning”.

Kriget i den ryska delrepubliken Tjetjenien har pågått i sex år. Enligt Robert Hårdhh så har finns bevis för att just den här styrkan som kommer till Sverige, 138:e motorskyttebrigaden, varit stationerad i Tjetjenien och där bevisligen begått grova övergrepp mot befolkningen.

– När den var stationerad i Tjetjenien försvann till exempel en grupp på fyra civila tjetjener som ett halvår senare återfanns i en grav i direkt anslutning till den här brigadens läger, säger Robert Hårdh.

”Rimmar illa”
Robert Hårdhh anser å sin sida att det här handlar om realpolitik, där frågan om mänskliga rättigheter inte står högt på dagordningen.

– Man vill hålla sig på god fot med en stor nation, det är det som kommer i första hand. Men det rimmar som sagt illa med påståendet om att mänskliga rättigheter ska genomsyra svensk utrikespolitik, säger han.

Till försvar
Men försvarsminister Leni Björklund ser inga problem med det kommande samarbetet.

– Om det är så att man har väldigt olika syn kanske det kommer fram under övningen, och då får man möjlighet att bearbeta de skiljaktigheterna ytterligare.

Så du tycker det är bra att just den styrkan kommer hit?

– Jag vill inte uttala mig om det. Jag utgår ifrån att det förband som Ryssland har valt är något som man menar skulle kunna arbeta tillsammans med Sverige. Då är det viktigt att man övar.

– Finns det stora skiljaktigheter i synen på mänskliga rättigheter och annat då tror jag att det är bra att det kommer upp så att man kan gå igenom det.

Försvarsminister Leni Björklund tvingas nu försvara Operation Snöflingan, samövningen nästa veckas i Bodenområdet. Enligt henne så är övningen viktigt för dom svensk-ryska relationernas och en fredsoperation som genomsyras av värnandet av de mänskliga rättigheterna.


Sören Granath
soren.granath@sr.se

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".