Tarja Halonen.

Halonen beredd på en andra omgång

Uppdaterad 20.24
Klockan sju på söndagen, svensk tid, stängde vallokalerna i Finland. Prognoserna under kvällen tyder på att den sittande presidenten Tarja Halonen vinner klart i första omgången, men att hon inte får över 50 procent av rösterna. Enligt en prognos av den finska radio, YLE, kommer Halonen att få 47,5 procent av rösterna. Därmed blir det en andra omgång i valet.

Men skulle det behövas har hon krafter till en andra omgång, sa hon när hon besökta vallokalen för att rösta.

– Ja, naturligtvis! Varför inte? Jag är en sådan där som när jag börjar tar det lite tid men... som en typisk finne.

Efter att tidigare ha badat i vak i Finska viken på väg till jympan är Tarja Halonen redo för en valomgång till om hon inte når över de magiska 50 procent som behövs för att hon ska ta hem segern redan på söndagskvällen, och alltså sitta kvar som president.

De två som i så fall armbågas om utmanarplatsen är centerledaren och statsministern Matti Vanhanen, som lär samla sina röster främst ute i landet, och så den Sauli Niinistö, tidigare finansminister och moderatledare.

En kvinna förklarar att hon röstar på honom med motiveringen att det räcker med en period för vilken president det vara må.

I opinionsmätningarna har Niinistö legat på andra plats med statsministern Vanhanen hack i häl. Vem av de två som eventuellt får en envig med Tarja Halonen om presidentämbetet om två veckor vet vi vid niotiden i kväll svensk tid, då en tillförlitlig prognos ska finnas färdig.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".