Tio plan var i trafik trots flygförbud.

SAS använde plan med flygförbud

Flygbolaget SAS använde förra året tio flygplan i trafik som inte skulle ha fått lyfta från marken. Bolaget hade missat att genomföra inspektioner och service enligt reglerna från motor- och flygmaskinstillverkare.

Lars Mydland är operativ direktör vid SAS SOM – med ansvaret för de här kontrollerna.

– Det beror på att vi inte haft kontroll på dokumentation och arbetsplanering i den tekniska sektionen, säger han.

Har det varit svårt?

– Det borde inte vara svårt.

Hur ser du på det här?

– Jag ser mycket allvarligt på att organisationen inte har lyckats förhindra att inspektionen har uteblivit, säger Lars Mydland.

Tio plan av märket Airbus, som används på de internationella linjerna, inspekterades och servades inte enligt tillverkarnas regler – därför skulle planen inte få användas i trafik. Men det skedde ändå. SAS anmälde självt detta till luftfartsmyndigheterna.

Nils Gunnar Billinger är ordförande i de skandinaviska luftfartsmyndigheternas samarbetsorgan för flygsäkerhet och han säger till Svenska Dagbladet att SAS flygtillstånd kan begränsas eller dras in om bolaget inte rättar till bristerna.

Inga fel upptäcktes på Airbusplanen när kontrollerna sedermera gjordes, och SAS har nu anmält till luftfartsmyndigheterna vilka åtgärder företaget ska vidta för att inte liknande brister i servicen av flygplanen ska inträffa igen.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".