Samarbetsproblem mellan polis och militär

Polis och militär ska samarbeta mer, det vill Försvarsberedningen. Men varken polis eller militär vill släppa ifrån sig uppgifter och kontroll över den egna verksamheten.

Säpochefen Klas Bergenstrand säger sig redan ha ett gott samarbete med den militära underrättelsetjänsten, men han anser att gränserna för vem som ska göra vad måste vara tydliga, även i framtiden.

Hittills har polis och militär haft helt väsenskilda verksamheter. Polisen jagar brottslingar inne i landet och militären ska stoppa ett angrepp utifrån.

Nya hot mot samhället
Men hoten mot samhället är numera terrorism, naturkatastrofer och organiserad brottslighet. Det pågår både i landet och kommer utifrån och är civilt men kan in vissa fall kräva militära medel.

Myndigheternas arbetsfördelning är med andra ord inte längre riktigt verklighetsanpassad. Det har politikerna förstått, och det vill de ändra på. Det enda hindret mot ett närmare samarbete är enligt försvarsberedningen revirtänkandet bland myndigheterna.

För visst finns det invändningar och förbehåll. Rikskriminalchefen Therese Mattsson vill gärna ha hjälp av militären.

– Jag är chef för rikskriminalpolisen och hos oss finns nationella insatsstyrkan. Vi kan behöva militär hjälp att transportera poliser.

Men när det gäller mer än samåkning, till exempel att jaga grova brottslingar då blir det genast komplicerat.

– Vi kan väl behöva alla goda krafter som samverkar här. Men det att kommer det bli en stor utbildningsinsats i så fall. Det gäller att utbilda militär personal i civil verksamhet.

Gränser för vad som är lämpligt
Även försvaret vill gärna ha fler arbetsuppgifter. Men vill inte lämna ifrån sig mer än nödvändigt.

Försvarsberedningen vill att man ska utreda ett närmare samarbete mellan de civila och militära underrättelsetjänsterna, men enligt ÖB Håkan Syrén finns det gränser för vad som är lämpligt.

– Det finns ingen försvarsmakt som inte har en egen militär underrättelsetjänst. Den unika biten måste finnas kvar. Jag kan aldrig kommat tillbaka och säga att ”De där bedömningarna har någon annan gjort”, säger överbefälhavaren Håkan Syrén.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".