Alltfler trafikolyckor med vildsvin

Uppdaterad 14:45
Vildsvin blir ett allt större problem i trafiken. Under förra året polisanmäldes 987 trafikolyckor med vildsvin inblandade.

– Utvecklingen är ganska väntad, säger polisen Lars Sävberger som leder ett samarbetsorgan kring viltolyckor mellan olika myndigheter och organisationer. Vildsvin har ju förmågan att reproducera sig väldigt fort och det här är signaler som gör att vi bör tänka på vilken nivå vi ska lägga stammarna.

I takt med en snabbt växande vildsvinsstam i framför allt södra och östra Sverige så blir också olyckorna fler.

Förra året rörde det sig om 987 som rapporterades till polis, en ökning med 47 procent jämfört med året innan. De flesta inträffade i Skåne, Kronoberg och Sörmland där de stora stammarna finns. I Skåne är olyckorna med vildsvin numera fler än älgolyckorna och Sörmland är på väg åt samma håll.

Lars Sävberger leder den så kallade SES-gruppen för vilitolyckor med bland andra Vägverket, polisen och Jägareförbundet, och han anser att det nu är dags att börja diskutera en ökad avskjutning på sina håll för att hindra riktigt allvarliga olyckor med vildsvin.

– Risken att de kommer upp i kupén är ju inte så stor, där är det ju helt annorlunda med älg, som är så hög, men däremot blir det väldigt kraftiga kollisionsskador på fordonet. Det kan ju resultera i en sekundärolycka. Tappar man kontrollen över fordonet kan man ju köra av vägen eller krocka med en mötande bilist.

Får vi räkna med att vildsvin är en fara i trafiken?

– Ja, de är kvar för att stanna, säger Lars Sävberger.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".