Stödet för Old Mutual ökar

Sydafrikanska sparbolaget Old Mutual redovisade på måndagen nya siffror över hur många aktieägare som har accepterat budet på Skandia. Nästan 7 av 10 uppges nu vara för budet.

68,6 procent för att vara exakt, så många av Skandias aktieägare har accepterat Old Mutuals bud på Skandia, enligt vad Old Mutual uppger idag. Det är en ökning från den förra officiella siffran som redovisades den 21 december. Den var drygt 64 procent.

På måndagen meddelade Old Mutual också att budtiden förlängs ännu en gång. Det är tredje gången och den nya sluttiden är den 23 januari. Förlängningen sker i väntan på att i första hand tillståndsmyndigheten i Storbritannien ska godkänna affären.

Det är Handelsbanken här i Sverige som har ansvaret för att räkna in Skandiaägarnas röster, och redan i morgon väntas en ny och uppdaterat redovisning, som enligt uppgift till Ekonomiekot sannolikt visar en högre siffra än dagens 68,6 procent.

När det gäller den brittiska motsvarigheten till svenska Finansinspektionen är det så att prövningen där gjors mer detaljerat än i Sverige. Den svenska Finansinspektionen har prövat och godkänt lämpligheten i prospektet och ägandet, kan man säga. Den brittiska prövningen går mer på djupet och prövar även andra än lämplighetsfrågorna.

Britterna har 3 månader på sig och enligt uppgift går den tiden ut när den senaste förlängstiden går ut, alltså omkring den 23 januari.

Sedan årsskiftet har Skandias aktie nått årshögsta nivåer vid två tillfällen. Första gången var den 5 januari då akursen stängde på 48,10. Vid lunchtid på måndagen handlades den till över 49 kronor. Båda nivåerna anses ligga över Old Mutuals ursprungsbud.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".