Riksbankschefen kritisk mot aktiemarknaden

Riksbankschefen Urban Bäckström talade på fredagen inför Aktiespararna som hade kongress i Folkets hus i Stockholm. Det var ingen hyllning av marknaden direkt. Aktiekursernas uppgång och branta fall, speciellt IT-aktiernas tydde på att något inte fungerar sa han.
Riksbankschef Urban Bäckström talade inför hundratals aktiesparare, mest från Sverige men även från USA, Frankrike och Danmark. Och det var det tydligt att han ansåg att marknaden inte fungerade effektivt, i varje fall inte för vanliga aktiesparare. Annars skulle ju råden innan det stora aktieraset i USA, som drog aktierna även i Sverige, vara annorlunda. Roueltte och poker Han liknade aktieinvesteringar vid ett roulettespel och ett pokerspel. När det fungerar bra, är det som ett roulettespel, man vet vilka oddsen är, och allt är synligt för spelarna. När oddsen överdrivs, av en eller annan spelare, kan man likna de vid ett pokerspel, där dom andra spelarna fuskar. Tjänade pengar Under it-boomen hade vissa banker och andra rådgivare intresse i att aktierna steg, de tjänade pengar på det, fortsatte Urban Bäckström. Analytikerna kunde inte tala sanning, i vissa fall fick analytikerna bonus beräknat på hur mycket kapital deras firmor eller banker kunde dra in till företagen, genom just aktieförsäljning. Urban Bäckströms poäng var att vi måste se till att det finns oberoende analytiker och aktörer som inte kan tjäna på att aktiemarknaden stiger generellt. Vi måste kunna syna marknaden bättre då den förvandlas till ett pokerliknande spel. Den viktiga frågan för en bank måste vara, hur kan ett hushåll kunna tjäna på aktier.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".