Mer knark än någonsin i Sverige

Mängden illegal narkotika i Sverige är större än någonsin. Den bedömningen gör Rikskriminalen i en ny rapport. Och det gäller nästan alla preparat.
Tommy Andersson är chef för narkotikaroteln på rikskrim: – Nästan alla narkotiska preparat är på frammarsch. Syntetiska droger är mer accepterade bland ungdomar idag, säger Tommy Andersson, chef Rikskriminalens narkotikarotel. Mörk bild Det är en dyster bild som Rikskriminalpolisen tillsammans med Tullverket målar upp i den årsrapport som kom på fredagen. Beslagen ökar av så gott som alla droger och när det gäller exempelvis ecstasy och metamfetamin, handlar det om mycket stora ökningar. Fler beslag visar på större utbud Och enligt Tommy Andersson på rikskriminalens narkotikarotel råder det ingen tvekan om att beslagsstatistiken också innebär att det finns mer droger på marknaden. Och han är oroad, inte minst för att fler ungdomar provar droger. – Om den här tendensen fortsätter att det ökar så snabbt, då är jag orolig. Även brunt heroin ökar Andra droger som är på kraftig frammarsch är enligt Tommy Andersson det bruna rökheroinet som nästan alltid övergår i ett missbruk av vitt heroin som injiceras. Och han efterlyser ett samarbete mot drogerna: - Det ska inte vara billigt att knarka, det ska inte vara enkelt som det är idag. Vi måste få folk att förstå att det här är farliga saker, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".