Hårda slutord i Hallandsås-rättegången

Måndagen var den sista dagen för rättegången om det stora vattenläckaget i tunneln genom Hallandsåsen. Men kanske är inte sista ordet sagt. Åtta år efter brottsmisstankarna väcktes mot Banverket och tre chefer där, menade överåklagare Nils Rekke i sin slutplädering att Banverket som myndighet borde straffas.

– Det är egentligen inte det individuella ansvaret som är den stora frågan. Utan det är att man konstatera att ett överskridande skett och att Banverket på något sätt får plikta för det här, säger Nils Rekke.

Åsen läckte som ett såll. Miljontals liter rann ur tunnlarna varje dygn och dränerade brunnarna på åsen. Men otydliga tillstånd, otydlig lagstiftning, oklara ansvarsförhållanden och den mycket utdragna processen kan göra att i slutändan är ingen skyldig. Skyldig i juridisk mening.

Någon måste vara skyldig
Enligt Leif Silbersky, ombud för en av de åtalade cheferna, borde denna rättegång aldrig ha hållits. I allmänhetens ögon måste någon vara skyldig om något så stort som en dränering av en hel ås inträffar.

Men det innebär inte nödvändigtvis att det skett ett brott, menar Leif Silbersky. Åklagarmyndigheten har gett efter för påtryckningar och drivit processen vidare.

– Det är påtryckargrupper som har drivit fram den här rättegången. Rent juridiskt och moraliskt borde den aldrig ha kommit till stånd, säger Leif Silbersky.

Hårda ord
Det var hårda ord i rättssalen i Helsingborgs tingsrätt. Försvararna anklagade åklagarmyndigheten för att ha förstört livet för de två cheferna. En chef har avlidit under processens gång.

Men trots att cheferna levt med brottsmisstankarna i åtta år så har deras mänskliga rättigheter inte kränkts, enligt överåklagare Nils Rekkes tolkning av Europakonventionen.

– Så ser jag det. Men motsidans advokat har ju en annan tolkning, säger han.

Dom om en månad
Om en månad faller domen och överåklagare Nils Rekke vill inte spekulera i om han tänker överklaga en eventuellt friande dom för cheferna och Banverket.

Men advokat Leif Silbersky tror att en friande dom innebär en definitiv slutpunkt för en process som han kallar absurd.

– Det borde det vara. Jag vågar ta ett vad om att blir det en friande dom så blir det inget överklagande, säger Leif Silbersky.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".