Svensk manifestation mot Vitryssland

På måndagen samlades representanter för alla riksdagspartier och flera organisationer på Norrmalmstorg i Stockholm för en manifestation mot diktaturen i Vitryssland.

Inför presidentvalet i mars i Vitryssland väntas förtrycket av oppositionella och inskränkningarna i yttrandefriheten trappas upp.

Oppositionen i Vitryssland hoppas att jeansblått ska bli deras färg, precis om orange i Ukraina och rosor i Georgien.

Den 16:e i fokus
Ljusmarschaller formar talet 16. Demonstrationen sker den 16 därför att det var den 16 september 1999 som oppositionella började gripas i Vitryssland.

Det är lätt att enas med de andra riksdagspartierna kring Vitryssland, säger biståndsminister Carin Jämtin, som var en av talarna under manifestationen.

– Förtrycket i Vitryssland är så fullständigt kompakt. Det är ett av de mest slutna länderna som finns i hela världen just nu, säger Carin Jämtin.

Manifestationer i Europa
Demonstrationer äger rum runt om i Europa på måndagen. De flesta människorättsorganisationer förväntar sig ett hårdnande politiskt klimat i Vitryssland i upptakten till presidentvalet i mitten på mars.

Även om måndagens demonstration i Stockholm bara drog ett tjugotal människor från riksdagspartierna och flera organisationer till Norrmalmstorg hoppas arrangörerna att den blir startskottet för demonstrationer runt om i Sverige den 16:e varje månad just för att uppmärksamma förtrycket i Vitryssland.

Vill ha fler gemensamma aktioner
Det är ovanligt att riksdagspartierna går ut i en gemensam manifestation. Den moderate riksdagsmannen Henrik von Sydow tycker att det borde vara möjligt att enas kring fler diktaturer, inklusive Kina och kanske det alltmer auktoritära Ryssland.

– Jag tror att det är bra. När man kan enas och när man är överens om att vi ska verka för frihetens idéer och för mänskliga rättigheter är det angeläget att göra det tillsammans, säger han.

Johanna Petersson
johanna.petersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".