Oljeproduktionen attackeras.

Attacker i Nigeria lamslår oljeproduktion

Stora delar av Nigerias oljeproduktion är hotad sedan beväpnade män i en rad attacker skjutit, kidnappat oljearbetare och förstört oljeledningar. Nu evakuerar det största oljebolaget Shell sin personal från det oljerika träsket i Nigerdeltat.

Den senaste attacken utfördes av beväpnade män i sex snabbgående motorbåtar som attackerade en oljeplattform. Enligt uppgift skadades fem oljearbetare, medan ett okänt antal förövare sköts till döds, liksom nigerianska soldater som skulle skydda plattformen.

Bara den senaste veckan har en rad attacker utförts, framförallt mot bolaget Shells anläggningar. En stor oljeledning som matade väntande tankfartyg förstördes i en liknande attack från beväpnade män i snabba båtar. Fyra utländska oljearbetare har kidnappats och är fortfarande gisslan någonstans i det vidsträckta träsket som utgör Nigerdeltat i södra Nigeria.

Evakuerar personal
Shell har redan dragit bort sin personal som skötte den förstörda oljeledningen och överväger nu att evakuera all personal i västra delen av deltat, flera hundra oljearbetare, till säkerhet i staden Port Harcourt.

I ett slag har Shells oljeproduktion minskat med 220 000 fat om dagen, motsvarande tio procent av Nigerias hela produktion. De fortsatta attackerna i Nigeria och osäkerheten om Iran har lett till att oljepriset nu ligger över 62 dollar per fat på världsmarknaden.

Till Ijaw-folket
Attackerna i Nigerdeltat kommer från olika militanta grupper, antingen med politiska motiv eller rena piratgrupper. Det enda gemensamma är att de tillhör Ijaw-folket, en etnisk grupp som länge protesterat mot att Nigerias oljerikedomar inte kommer det fattiga träskfolket till del.

Nigerias regering avfärdar dock den politiska kopplingen och hävdar att det är rena gangstergrupper, och har placerat ut soldater och säkerhetsstyrkor i deltat för att stoppa överfallen mot oljeplattformarna.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".