Alf Svensson.

Svensson: Persson skyddar Danielsson

På tisdagen samlas riksdagens konstitutionsutskott för sin granskning av regeringens hantering av flodvågskatastrofen som krävde 543 svenskars liv. Kristdemokraternas förre partiledare, Alf Svensson, anklagar statsminister Göran Persson för att skydda sin närmaste man, statssekreteraren Lars Danielsson.

Alf Svensson anser att det är fel av statsminister Göran Persson att inte gå med på att lämna ut hemligstämplad information om telefonsamtal mellan Göran Perssons statssekreterare Lars Danielsson och utrikesdepartementets statssekreterare Hans Dahlgren.

”Dribblat med sanningen”
Lars Danielsson har i förhör med Katastrofkommissionen uppgett att han ringt Hans Dahlgren tre gånger under annandag jul 2004 när larmet om flodvågskatastrofen kom. Men det förnekar Hans Dahlgren.

– I den situation som uppkom, då ord stod mot ord inom regeringskansliet, så ska naturligtvis en statsminister, som annars talar om öppenhet, se till att inte frågetecknen hänger stora med oss in i framtiden, säger Alf Svensson.

Tror inte Svensson på
Genom att vägra lämna ut uppgifter som kan finnas om telefonsamtal medger statsminister Göran Persson indirekt att hans närmaste man Lars Danielsson dribblat med sanningen för att lägga skulden på en kollega, säger Alf Svensson.

Om Lars Danielsson har talat sanning borde det vara den mest självklara saken i världen att offentliggöra samtalen, menar Alf Svensson. Uppgifterna kan dock redan vara raderade, men det tror inte Alf Svensson riktigt på.

– Det är ju också mycket märkligt att det var så angeläget att radera ut just den här trafiken. Då tyder ju det på att det inte var vilken trafik som helst, som Persson i andra sammanhang har försökt göra gällande, säger Alf Svensson.

Vem tror du talar sanning?

– Jag bryr mig inte om att vara domare i det avseendet. Antingen är det ena sant, eller det andra sant. Man kan ju inte både ha ringt ett antal samtal och inte ha ringt ett antal samtal. Det är ändå någonting som varenda en av oss vanliga medborgare begriper, säger Alf Svensson.

Om det hade ringts samtal hade det heller inte varit farligt att titta efter?

– Nej, säger kristdemokraternas förre ledare, Alf Svensson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".