Andra AP-fonden vill se högre Skandia-bud

Det sydafrikanska sparbolaget Old Mutual har nästan 7 av 10 av Skandias ägare med sig i budstriden om Skandia. Det visar nya siffror idag. Och stödet kan bli ännu större. Det kan nämligen vara en omsvängning på gång från nej-sidan.

-Budet är uppenbarligen inte tillräkligt bra, eftersom 30 procent av ägarna fortfarande inte accepterat. Vi hade helst sett ett oberoende och självständigt Skandia. Men i det här läget, där Old Mutual fått så mycket aktier, är det bättre att dom höjer budet och att alla accepterar affären, säger Petter Odhnoff, kapitalförvaltningschef på Andra AP-fonden.

Det finns ett tolkningsutrymme i det som Petter Odhnoff säger idag. Som representant för den enskilt störste ägaren på nejsidan, med 3,5 procent av rösterna, enligt sammanställningen vid årsskiftet, kan hans resonemang också få andra på nejsidan att nyansera argumenten för motståndet mot affären.

När det nu finns minst 68,6 procent av Skandias krympande aktieägarskara som verkar vara beredda att sälja till Old Mutual, så kan frågan till sist komma att enbart handla om rätt pris.

Skandia hade vid affärens inledningen över 110 000 ägare, den 30 november var skaran reducerad till 96 400, och vid årsskiftet fanns det 71 300 Skandiaägare kvar.

Sedan årsskiftet har Skandias aktie nått högsta nivåer vid två tillfällen. Första gången var den 5 januari då kursen stängde på 48,10. Idag handlas den till över 49 kronor. Båda nivåerna anses ligga över Old Mutuals ursprungsbud.

Idag meddelade Old Mutual också att budtiden förlängs ännu en gång. Det är tredje gången och den nya sluttiden är den 23 januari. Förlängningen sker i väntan på att i första hand tillståndsmyndigheten i Storbritannien ska godkänna affären.

När det gäller den brittiska motsvarigheten till svenska Finansinspektionen är det så att prövningen där gjörs mer detaljerat än i Sverige.

Den svenska Finansinspektionen har prövat och godkänt lämpligheten i prospektet och ägandet, kan man säga. Den brittiska prövningen går mer på djupet och prövar även andra än lämplighetsfrågorna.

Britterna har 3 månader på sig och enligt uppgift går den tiden ut när den senaste förlängstiden går ut, alltså omkring den 23 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".