Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bulgariska romer söker asyl i Sverige

Publicerat tisdag 17 januari 2006 kl 04.00

Under förra året var bulgarer den fjärde största folkgrupp som sökte asyl i Sverige och nästan alla dessa är romer. Samtidigt som Bulgarien är på väg in i EU kritiseras landet för hur den romska minoriteten behandlas.

– Kritiken gäller skolgången för romska barn, möjligheterna till bostad där vi har sett att romer i vissa områden i exempelvis Sofia har tvångsavvisats för att husen har rivits men också andra former av risk för övergrepp där vi vet att polisövervåld mot romer är ett stort problem. Det rör sig om allvarlig diskriminering som ibland blir till ren förföljelse, säger Madeleine Seidlitz, jurist på människorättsorganisationen Amnesty.

Förra året sökte 17 530 personer asyl i Sverige och den fjärde största folkgruppen var bulgarer, de allra flesta av dem romer.

Delade meningar
Meningarna är delade om romerna har asylskäl eller inte. Migrationsverket har hittills avslagit de allra flesta asylansökningar från Bulgarien.

Totalt har flyktingströmmen till Sverige minskat de senaste tre åren, men från några länder, däribland Bulgarien, ökar i stället antalet asylsökande.

Samtidigt som många romer upplever sig trakasserade och diskriminerade är Bulgarien på väg in i EU. Tanken är att landet skall ansluta sig 1 januari 2007.

Kritik från EU
EU-kommissionen bedömde i höstas att Bulgarien har en del att komma tillrätta med, bland annat vad gäller behandlingen av den romska minoriteten,

Under våren kommer EU-kommissionen att göra en så kallad genomlysning, då bland annat undersöka om Bulgarien har förbättrat situationen för romerna.

Madeleine Seidlitz på Amnesty menar att EU:s påtryckningar har haft viss effekt.

”Vissa förbättringar har skett”
– Vi ser att förhandlingarna om medlemskap i EU har lett till förbättringar på många områden. Det är naturligtvis positivt, men vi ser också att det finns väldigt mycket kvar att göra och man får inte tro att arbetet är färdigt.
– För när det gäller just rasistiska dåd mot romer har vi kunnat se en ökning under det senaste året, säger hon.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".