Träden kan kanske återhämta sig. Foto: Christer Fridén/SR.

Judiska aktivister förstör palestinska olivodlingar

På den av Israel ockuperade Västbanken har ett nytt gissel drabbat många palestinier. Judiska bosättare och andra aktivister förstör deras olivodlingar. Träden rycks upp, huggs ner eller vandaliseras på annat sätt.

Några mil söder om Hebron på Västbanken, vid den palestinska byn At Tuwani, öppnar sig en helt osannolik syn. Det ser precis ut som en krigskyrkogård med snörräta rader av vita kors.

Men kommer man närmare ser man att det är inte är några vita kors. Det är resterna av olivträd där stammarna och några enstaka grenar är kvar. De har behandlats med något vitt skyddsmedel som gör att de kanske kan återhämta sig och börja växa igen.

Över 100 träd förstörda
Men det är ingen sjukdom träden har drabbats av. Det är judiska bosättare som har fördärvat sina palestinska grannars 102 olivträd.

Laura Ciaghi från den italienska fredsorganisationen Operazione Colomba bor alldeles i närheten och hon berättar hur israelisk polis har spårat förövarna till den judiska bosättningen Ma’on bara någon kilometer bort. Men ingen har gripits.

De 102 träden i At Tuwani är inte de enda som har förstörts av judiska bosättare. Över 2 700 olivträd ägda av palestinier förstördes under förra året.

Viktig försörjning
Olivträden är många familjers viktigaste försörjning och bosättarnas förhoppning är att med denna inkomstkälla fördärvad skall palestinierna ge sig av.

Den israeliska regeringen har tillsatt en kommission som skall försöka komma tillrätta med bosättarnas tilltag, att få tag på skyldiga och straffa dem och också hitta ett system där palestinierna kompenseras.

Men ännu har ingen ställts inför rätta, trots att man till och med har hittat tappade legitimationskort bland de förstörda olivträden.

Tidigare trakasserier
Men det handlar inte bara om fördärvade olivodlingar, säger Laura Ciaghi.

– Bosättarna har hållit på länge här och bland annat pryglat palestinierna, plöjt upp deras åkrar och förgiftat deras får och barnen måste ha militäreskort för att kunna ta sig till skolan utan att få stryk, säger hon.

Christer Fridén, At Tuwani, Västbanken
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".