Stefan Ingves.

Nye riksbankschefen får miljonpension från USA

Den nye riksbankschefen Stefan Ingves kommer att få en mångmiljonpension från USA. Stefan Ingves ekonomiska placeringar tyder på att han är en försiktig person. Ekot har läst den redovisning Ingves lämnat in till riksdagen.

Enligt riksbankslagen måste de som sitter i riksbanksdirektionen lämna in en redogörelse för sina ekonomiska förhållanden. Sammanställningen lämnas till riksdagen. Den nye riksbankschefen Stefan Ingves lämnade in sin lista på måndagen.

Till jobbet på Riksbanken kommer Ingves direkt från en chefspost på Internationella valutafonden i Washington. Arbetet i Washington innebär att Ingves har rätt till en pension från valutafonden.

Pensionen värd tre och en halv miljon
Pensionen beräknas idag ha ett värde av sammanlagt tre och en halv miljon kronor och måste börja tas ut senast när Ingves fyller 62, alltså om tio år. Ingves kan om han vill börja kvittera ut pensionen från det han fyllt 55.

När det gäller finansiella tillgångar redovisar Ingves sammanlagt ungefär sju och en halv miljon kronor.

Sammanställningen visar att Ingves knappast kan beskyllas för att ha spelat på börsen. Totalt har han sju miljoner kronor i tre olika fonder.

Lågt risktagande
En fond är en aktieindexfond, alltså en bred aktiefond med litet risktagande. Liten risk gäller också för Ingves två andra fonder, en obligationsfond och en räntefond.

I sammanställningen till riksdagen redovisar Ingves också sex olika svenska aktieposter, värda sammanlagt 300 000 kronor.

Aktierna riksbankschefen valt att satsa på är SAS, HM, Volvo, Telia Sonera, Nokia och Ericsson.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".