Svenska skidorter satsar på rysk turism

Ryssarnas utlandsresande fortsätter att öka. Drygt 20 miljoner ryssar reste utomlands förra året och förutom de forna sovjetstaterna reser flest ryssar till Finland och i många fall också vidare till Sverige.

Störst är fortfarande strandturismen, men de senaste två åren har den varit på tillbakagång till förmån för ett ökat resande till berg och skidorter.

I Sverige har Åre de senaste åren satsat på att locka ryska skidturister, bland annat med charterflyg från Moskva och S:t Petersburg. Det är en satsning som nu börjat ge resultat.

Uppskattar naturen
Alexej Pavlin och hans familj kommer från Moskvaområdet och uppskattar särskilt naturen och den fina skidåkningen.

Förra året åkte familjen Pavlin skidor i Finland men man tycker att skidåkningen i Åre är bättre även om det är lite dyrare i Sverige. Men det är det värt tycker de.

Och familjens resonemang stämmer in på tendensen i Ryssland. Ryska utlandsresenärer är beredda att betala lite extra för att få det de vill ha, gärna paketresor och charter och möjlighet till olika aktiviteter på samma ort.

– Ryska turister blir mer och mer kräsna och samtidigt mer och mer benägna att spendera mer och mer pengar på turism och de vill ha mer och mer för pengarna. Och det är väl något som Sverige traditionellt står för också, just kvalitet och ett brett utbud som man försöker samla under ett tak med olika former av paketlösningar, säger Mattias Lindgren, Svenska exportrådet i S:t Petersburg.

Skidturismen ökar stort
En typ av turistande som ökat är just skidturismen. Ryssarna vill till berg och skidorter och tycker att Norden med sin natursnö i spår och backar är exotiskt.

Med ett fortsatt ökat utlandsresande och dessutom en ökande medelklass i Ryssland är landet högintressant som turistmarknad för Sverige.

Färska siffror från ryska centralbanken visar att ryssarnas disponibla inkomst kommer att öka med runt nio procent det kommande året. Bara i S:t Petersburg och Moskvaområdet bor det närmare 20 miljoner människor.

Efterlyser fler direktflyg
Mattias Lindgren på Exportrådet i S:t Petersburg efterlyser fler direktflyg mellan Ryssland och svenska skidorter och fler samarbeten för Rysslandsmarknaden är en framtidsmarknad.

– I och med att den ryska ekonomin går så bra just nu för åttonde eller nionde året i rad finns det stora möjligheter att tjäna stora pengar på ryska turister, säger han.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".