Ryssar lockas till Åre

I Sverige har Åre dom senaste åren satsat på att locka ryska skidturister, bland annat med charterflyg från Moskva och St Petersburg. En satsning som nu börjat ge resultat.

Ryssarnas utlandsresande fortsätter att öka, drygt 20 miljoner ryssar reste utomlands förra året och allt fler kommer till Sverige.

Förra året åkte familjen Pavlin skidor i Finland berättar pappa Alexej. Men familjen tycker att skidåkningen här i Åre är bättre även om det är lite dyrare i Sverige. Men det är det värt tycker de.

Familjens resonemang stämmer in på tendensen i Ryssland. Ryska utlandsresenärer är beredda att betala lite extra för att få det dom vill ha, gärna paketresor och charter och möjlighet till olika aktiviteter på samma ort. Det berättar Mattias Lindgren på svenska exportrådet i St Petersburg.

En typ av turistande som ökat är just skidturismen. Ryssarna vill till berg och skidorter och tycker att Norden med sin natursnö i spår och backar är exotiskt.

Med ett fortsatt ökat utlandsresande och dessutom en ökande medelklass i Ryssland  är Ryssland högintressant som turistmarknad för Sverige. Färska siffor från ryska centralbanken visar att ryssarnas disponibla inkomst kommer att öka med runt 9 procent det kommande året. Bara i St Petersburg och Moskvaområdet bor det närmare 20 miljoner människor.

Mattias Lindgren på svenska exportrådet i St Petersburg efterlyser fler direktflyg mellan Ryssland och svenska skidorter och fler samarbeten för rysslandsmarknade är en framtidsmarknad.

Jenny Sanner Roosqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".