Ericsson ned 5 procent

Telekomföretaget Ericssons aktiekurs föll med 5 procent på börsen under fredagen. En aktie i bolaget kostar nu bara 19 kronor och 20 öre
Bolagstämmans beslut på torsdagen om att ge ut nya aktier för 30 miljarder kronor fick inte aktiemarknaden på gott humör. Och inte heller uppgifterna om att Ericsson förhandlar om att sälja ett av sina dotterbolag, Microeletronics, som tillverkar microchips för mobiltelefoner, fick någon positiv påverkan på aktiekursen. Några tydliga förklaringar finns inte, men det fanns troligen föväntningar om mer information kring nyemissionen. Frågor som när den blir av, hur mycket de nya aktierna kommer att kosta och hur intresserade storägarna är av att köpa nya aktier lämnades obesvarade. Ericssonaktien har nu tappat över 200 kronor i värde sedan toppnoteringen i mars 2000 då aktien stod i 230,50. Men Ericsson inte ensamt om att ha det tufft på börsen. Nästan alla andra konkurrenter har fått se sina aktiekurser falla dramatiskt. Till och med den finländska vinstmaskinen Nokia som inte alls drabbats lika hårt av krisen för telekomindustrin har tappat i popularitet på börsen. Nokias aktiekurs har inte varit så här låg sedan i början av 1999.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".