Varning för brandrisk

I norra och mellersta Sverige har den senaste månaden varit ovanligt varm och torr. I Sundsvall, som haft det allra torrast, har det sammanlagt bara kommit en millimeter regn på fem veckor.
I södra Sverige, Mälardalen och i inlandet i Västernorrland och Jämtland varnas för extremt stor brandrisk, vilket är den största risken. Jobb för flygklubbar Det soliga och torra vädret är till glädje för de små flygklubbarna vars entusiaster får ersättning för bränslet och lite till som betalning för flygtimmar av samhället, i övrigt har de ingen lön för brandflygningarna. Regnfattigt Det är östra Svealand och sydöstra Norrland, som knappt fått något regn alls sedan början av maj. Och längre norrut, i Karesuando i norra Kiruna kommun har det slagits värmerekord, 27,2 grader en majdag. Långt till rekord Men på det stora hela är det långt till rekord, säger Sverker Hellström på SMHI. I juni 1992 hade delar av Blekingekusten lokalt 60 dygn i rad utan mätbar nederbörd. Inga större skogsbränder än 1992 var det också flera dyra, stora bränder i naturen. Brandkårer från 26 kommuner hjälpte till vid Vakö myr i Osby kommun. Statliga Räddningsverket ersatte dessa med 20 miljoner kronor efter den branden. Jämfört med då, för tio år sedan, är de ganska många bränderna hittills i år små! Vattningsförbud I Lycksele upptäckte kommunen för nån vecka sedan hur alla 22 vattenverk pumpade ut dubbelt så mycket vatten som normalt, och beslutade om bevattningsförbud från och med i måndags. Rune Kanon i Lycksele Trädgårdssällskap säger dock att det inte är någon fara än, och han själv hade tur när han hann vattna sina odlingar dagen före förbudet.
Pia Sjögren, Ekot i Storuman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".