16-åringar bör få rösta i kommunvalet

Båstads kommun vill sänka rösträttsåldern till 16 år i kommunalvalet. Kommunen ska ansöka hos regeringen om att 16-åringar ska kunna rösta.
Haakon Böcker, moderat ledamot i kommunstyrelsen, har väckt frågan. Han pekar på att 16-åringar får köra motorcykel och traktor, och dessutom skjuta med skarp ammunition i hemvärnet. Bred majoritet Med bred politisk majoritet har kommunfullmäktiuge i Båstad sagt ja till att ansöka hos regeringen om att få sänka rösträttsåldern till 16 år i kommunalvalet. Mer att säga till om Positiva erfarenhetar av senare års olika ungdomsprojekt i kommunen har varit en av anledningarna till att man vill ge ungdomarna mer att säga till om, säger Haakon Böcker. Hoppas på regeringens ja Men frågan är vilken framgång man kommer att få. Sänkt rösträttsålder är en fråga som många gånger tidigare varit uppe till diskussion, men det har hittills alltid blivit nej. Haakon Böcker hoppas nu på resultat hos regeringen, bland annat för att Båstads socialdemokrater stöder förslaget.
Pontus Mattsson, politisk reporter på Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista