Michelle Bachelet.

Politiskt vägval av Chiles nya president

Trots att Chiles nyvalda president, Michelle Bachelet, tillhör en radikalare gren av socialistpartiet än hennes föregångare Ricardo Lagos, är det inte säkert att vänstervågen i latinamerikansk politik nu stärks.

På sin första presskonferens, dagen efter segern i presidentvalet, betonade Michelle Bachelet att hon betraktar integrationen som en avgörande nyckel för Latinamerikas framtid.

Men hon tog inte ställning till den polemik om hur integrationen bör ske som blossat upp på senare tid.

Vill undvika motsättningar
På det amerikanska toppmötet i badorten Mar del Plata i Argentina för några månader sen tog sig motsättningarna så drastiska uttryck att många menar att Latinamerika då splittrades i två delar - en USA-fientlig under ledning av Venezuelas Hugo Chavez och en USA-vänlig under ledning av Mexicos Vicente Fox.

Att Michelle Bachelet inte gick in i den polemiken är en konsekvens av den traditionella chilenska linjen att inte fastna i blockbildningar, utan istället etablera ett nät av bilaterala handelsavtal, men det är inte den enda förklaringen.

Tror inte på snabba lösningar
Michelle Bachelet tillhör också en vänster som lämnat det mesta av den gamla vänsterretoriken bakom sig.

Politiskt har hon fostrats både i motståndskampen mot militärdiktaturen och i det ansvar regeringsarbetet innebär. Hon tror inte på snabba lösningar, utan på processer.

De bombastiska utspel som Hugo Chavez tagit för vana att göra finner inget gehör hos Michelle Bachelet.

Liksom inte heller den militanta nationalism, med allt mer påtagliga auktoritära drag, som Argentinas Nestor Kirchner tycks ha hemfallit åt - och det även om hon är nära vän med Kirchners hustru Kristina.

Gillar både Lula och Fox
De vänsterpresidenter Michelle Bachelet känner mest släktskap med är Brasiliens Lula da Silva och Uruguays Tabaré Vasques, men hon har också stor respekt för en högerpresident som Mexicos Vicente Fox, som för övrigt snart besöker Chile.

Och mer än att vara en del av en slags allmän vänstervåg kommer nog Michelle Bachelets agerande att visa hur heterogen och inkonsistent den är, om man nu alls kan tala om en vänstervåg.

På sin presskonferens sa Bachelet att hon kommer att prioritera förhållandet till Chiles närmaste grannar - Peru, Bolivia och Argentina. Och vad som kommer att bli särskilt intressant är att se hur hennes förhållande till Bolivias nye president Evo Morales kommer att bli.

Söker lösning på boliviabråk
Frågan om Bolivias rätt till en havskust har länge varit orsak till ömsesidig misstro och bitterhet, men det finns tecken som tyder på att både Michelle Bachelet och Evo Morales är beredda att lämna de traditionellt fastlåsta positionerna och mer förutsättningslöst söka efter en praktisk lösning.

Det är den typen av pragmatism som den vänsterrörelse Michelle Bachelet kommer ifrån i mångt och mycket består av och kan hon påverka andra ledare i Latinamerika med den så kan talet om vänstervåg kanske få ett nytt innehåll.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".